Kedvenc kerti padom története

Kedvenc kerti padom története

A történet azzal kezdődött, hogy évek óta őrizgetek egy teljesen hétköznapi kertipadot, aminek a romantikus hangulata mindig, a színe azonban sosem tetszett. Lelki szemeimmel folyton láttam a helyét a hatalmas virágzó cserjéim, és az illatos rózsáim közt, azonban  sosem maradt meg néhány napnál tovább a kiszemelt helyén, mert a szörnyű vörös színével képtelen voltam megbékélni.

Egész addig, amíg bele nem botlottam a VINTAGE PAINT krétafestékekbe…

Pillanatok alatt beleszerelmesedtem a puha, púderes textúrájába, a tompa, de mégis megkapó színeibe. Ezek az árnyalatok nem harsányak, nem vibrálnak, nem kiabálnak, még akkor sem ha épp vörös, vagy narancs színt választunk a palettáról.

Ez az egyedülálló, vizuálisan puha bársonyos felület a festék fő alkotóelemét adó krétának, vagyis a mészkőpornak köszönhető.

Azonnal tudtam – ezt szeretném, azonban a szín eldöntése megfogott. Sokáig két tónus, a zöldes, illetve kékes-szürke árnyalatok közt hezitáltam, mivel azonban a kertemben fehér, rózsaszín és lila színűek a virágok és a cserjék, így szóba kerültek ezek a színek is.

Egy volt a lényeg, hangulatában a tompa színű, angol vidéki stílusra emlékeztessen…

A döntésben a REGANDINA ALKOTÓMŰHELY tulajdonosai voltak segítségemre. Küldtem képeket a kertemről, a meglévő bútorok színéről. Nekem sokáig a penész-zöld volt a befutó, de pár szóval meggyőztek, az nagyon bele fog olvadni a környezetbe így a másik esélyes, a kékes-szürke árnyalatok felé terelgettek.

Küldtek festékmintákat, színkártyát.

Ráadásul nem papírt, mert a nyomda ugye nem színhelyes, hiszen mást mutat egy szín papíron, és mást a fán.

Még szerencse, hogy jóban vagyok a szomszédokkal, így csak csendes derültséggel nézték, hogy napokat jöttem-mentem a kertben, színmintákkal a kezemben. Néztem napon, árnyékban, fa alatt, bokor előtt. Végül azért csak sikerült döntenem…

A LIGH PETROL volt az az árnyalat, ami nekem legjobban bejött.

Tompa, puha, púderes  volt, színében visszaköszönt a levenduláim kékes-szürke leveleinek színe. Emellett tökéletesen passzolt a kedvenc Acapulco székeimhez is. Az acélkékkel összahangolt, a napsárgával kontrasztos volt.

Így aztán összeszedtem minden bátorságom, és egy reggel nekiláttam…

Könnyen és gyorsan haladtam, abszolút nem éreztem hátrányát, hogy először próbálkozom. A régi mahagóni-vörös padot nem kellett lecsiszolnom, nem kellett alapoznom. Ahol nagyon „hámlott” egyedül  azon az egy részen igazítottam rajta a legfinomabb csiszolópapírral és slussz.

Mivel a VINTAGE PAINT krétafesték vízoldékony, környezetbarát festék, így a használatához nem kellett semmiféle vegyszer, oldószer.

Amikor úgy éreztem, hogy szükséges, egy pici vízzel utána hígítottam. Gyorsan haladtam, a festék puhán, lustán csíkmentesen terült szét a fán. Már egy rétegben is tökéletes volt, de mivel nagyon gyorsan szárad, kb 2 óra elteltével mégegyszer végigmentem rajta – mert mégis csak úgy illik.

Imádtam, hogy nem csöpögött le, és nem folyt meg sehol. Olyan igazi női cucc, tudás és gyakorlat nélkül is nagyon szépen lehet vele dolgozni.

Nem csak beltérben, hanem a kertben is tökéletes. Azonban felülének zárása egy vékonyan felvitt, színtelen, ultra matt lakkal lesz makulátlan, hiszen mégis csak egy jelentős igénybevételnek kitett, kültéri búrorról van szó.  Így ha bármilyen eső, vihar, felhőszakadás jön, nyugodtan hagyhatom végre a helyén, a szabad ég alatt – nem kell még ezt is fedett helyre menekítenem.

Na persze aki utána jár a dolgoknak és megtanulja, az csodákat képes kihozni a vintage krétafestékekből. Lehet ezeket a padokat öregíteni, foltossá, kopottá, igazi sokat megélt nosztalgikus hangulatúvá tenni. Én viszon megelégedtem az „imádom színű új padommal is – mindössze egyetlen délután alatt…

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A VINTAGE PAINT festékek teljes kollekciója és a festéshez szükséges eszközök megvásárolhatók: