Title Image

az ezerarcú fürtösgyöngyike

Muscari neglectum

az ezerarcú fürtösgyöngyike

Fürtökben álló kék gyöngyök tömege
A tavasz egyik legkedvesebb virága, a sötétkék, kékes-lila,fehér és rózsaszínben is létező fürtös gyöngyike. Nevét gömbölyded, gyöngyszerű, illatos virágairól kapta, melyek szőlőfürtszerűen imbolyognak a virág vékony, kecses szárain. Fajtafüggőn márciustól, április végéig virágoznak.
furtos-gyongyike-1
furtos-gyongyike-muscari-pink-sunrise
Muscari @Valerie Finnis@
furtos-gyongyike-4
A fürtös gyöngyike tavaszi hagymás társaihoz képest apró, épp ezért legjobb helyük saját fajtáikkal csoportosan ültetve a fák alatt, a szegélyek mentén, vagy a nagyobb hagymások, például a tulipánok vagy a nárciszok előterében van.
Csodaszép, feltűnő színvilágukkal nem csak szabadföldi ültetésben, hanem a különböző anyagú és stílusú cserepekben, kaspókban, kosarakban is pazarul mutatnak.
Ezzel pedig tökéletesen képesek azonosulni a kert modern, klasszikus, vagy épp rusztikus stílusával egyaránt.
furtos-gyongyike-muscari-blue-magic-kosarban
rozsaszin-furtos-gyongyike-5
furtos-gyongyike-badog-viragtartoban
A világhírű hollandiai Keukenhof parkban van egy csodaszép fürtösgyöngyike ültetvény, amelyet azul kék folyónak hívnak. Ez egy hatalmas, nagyon sűrű ültetvény amit a legismertebb, Muscari armeniacum fajjal alakítottak ki. amely a park bokrai közt kanyarog és többnyire egyidőben virágzik. Évről évre ez, a látványos tavaszi park legtöbbet fotózott részlete, mellyel egész egyszerűen nem lehet betelni. Az ide ültetett faj a Muscari armeniacum, talán a legismertebb muscari, amiből itt több 10 000 tő tündököl.

 

keukenhof-garden

De nem szükséges muscari folyókat létrehozni, hogy élvezhessük ezeket a kedves tavaszi virágokat. A kertben számos helyet lehet találni, ahol jól fogja magát érezni és évről évre egyre több kék fürtöcskét fog bontani.

A Muscari növények fürtös gyöngyikék – Muscari – nemzetsége, mintegy 44 faját foglal magában, szélesebb értelemben azonban Európában, a mediterrán térségben és Nyugat-Ázsiában elterjedt egyedekkel együtt 50 fajt jegyez.

Kúpos virágcsúcsokat képeznek amelyek sok apró, kék, sárga és fehér árnyalatú virágból állnak, amelyekhez az utóbbi években már a legújabb fajta, a Muscari Pink Sunrise rózsaszín árnyalata is csatlakozik.

A kicsi szőlőcsomóhoz való hasonlósága az oka, hogy a népnyelv szőlő-jácintnak is nevezik őket. Gyakran kontrasztos színűek, melyek leginkább a kék egyedeknél fordunak elő, fehérrel keveredve.

A fürtös gyöngyikék átlagosan 10-25 cm magasságot érnek el, a virágzási idejük pedig a fajtól függően március és május között van.

Muscari a kertben

A fürtös gyönygyikékkel a kezdő kertészek is könnyen boldogulnak, mivel a növények fagyállóak, könnyen honosíthatók, és remekül alkalmazkodnak a nem túl ideális körülményekhez is.

 

HOGYAN ÜLTESSÜK?

10–12 cm mélyen, teljes vagy részleges árnyékban kell őket ültetni ősszel, mérsékelten termékeny, jó vízelvezetésű talajba, ahol nem gyűlik össze és nem pang a csapadékvíz télen. Ültetéskor a hagymák közt ideálisan 8 cm távolságot tartsunk.

A kertekben a leggyakoribb alkalmazások a szegélyek, a sziklakertek, és ahogy már említettem, lombhullató fák és cserjék alatt, mivel a muscaris virágzási ideje a levelek nélküli. A vonzó vizuális effektus elérése érdekében tanácsos legalább 25 hagymát ültetni egy csoportba, és ha hatalmas színhatást akarunk létrehozni, akkor nagyon közel kell őket ültetni.

Ha nincs kertünk, csak teraszunk, vagy erkélyünk, akkor sem kell lemondani a fürtös gyöngyikéről, hiszen a hagymákat nyugodtan ültethetjük különféle növénytartókba. Ha egyforma kaspókat választunk és azokat szabályos rendben sorakoztatjuk akkor modern, ha különbözőket,akkor jellemzően rusztikus, vidéki hangulatot teremtünk. A fürtös gyöngyikéket ültethetjük önmagukban, de bátran kombinálhatkuk is a tavasz további kedvelt virágaival, tulipánokkal,nárciszokkal, vagy jácintokkal.

muscari-furtosgyongyike-6
furtos-gyongyike-7
furtos-gyongyike-8
furtos-gyongyike-8
furtos-gyongyike-9

A legkedveltebb és legszebb fajok

Muscari armeniacum

A legismertebb és legelterjedtebb faj. Erőteljes növekedésű, mindenütt ültetett faj, ami előnyt jelenthet, ha nehéz területeket akarunk kitölteni, például száraz helyek helyeket, vagy a fák alatti árnyékosabb részeket.

furtos-gyongyike-11
muscari-aucheri-blue-magic-furtos-gyongyike
Muscari aucheri ‘Blue Magic’

A korai virágzású fajok egyike, március elejétől, április elejéig virágzik. Közepes méretű fürtjei világosabb kékek, levelei tömörebbek, kompaktabbak az M. armeniacum fajnál. Minden hagyma egy-egy virágszárat hajt, melyek kb 10 cm magasak lesznek.

Muscari azureum

A korai, vagy azur gyöngyike pihe-puha babakék virágokból álló fürtjei 12 centi magas szárakon nyílnak. Könnyed megjelenésű, őshonos faj, egy árnyalattal sötétebb kék csíkozással a szirmain. Van egy népszerű, fehér formája is.

muscari-azureum-furtos-gyongyike-12
muscari-armeniacum-valerie-finnis-furtos-gyongyike-1
Muscari armeniacum ‘Valerie Finnis’

10 centi magas, robosztus, kompakt fajta, nagyon halvány, égszínkék virágokkal. Szárai erősek, stabilan és egyenesen tartják a tömött virágfürtöket. Ideális fák alatt, szélnek kitett helyeken, magas erkélyeken.

Muscari armeniacum ‘Peppermint’

Mintegy két hónapig, március elejétől, április végéig virágzó faj, halványkék virágokkal, a gyöngyök alján fehér fodrokkal. Mindössze 10 centire nő meg, de kellemes illata már messziről jelzi virágzását.

muscari-peppermint-furtos-gyongyike
muscari-aucheri-ocean-magic-furtos-gyongyike
Muscari aucheri ocean magic

Az óceánok csillogó, fehér tarajos kékségét idézi, kúpos fáklyaszerű fürtökbe tömörítve. Színeiben fokozatosan keverednek az árnyalatok, melyek az alapjaiban mély kobalt-kékből világosabb, majd sápadtabb kékké, végül végül a fürtök tetején fehérré válnak. Dús levél lombozatukból április, májusban kandikál ki az enyhén édeskés illatú hömpölygő virágtenger.

Muscari latifolium

Kétszínű faj, vidám világoskék sapkával, ami alatt tinta kék fürtök tömege nyílik. A 15 centi magas szárakat és sötét fürtöket széles, lapos levelek ölelik körbe. Márciusban virágzik, és mély színével karaktareskomplementer a tavasz világító, élénk sárga virágaival szemben.

muscari-muscari-latifolium-14
furtos-gyongyike-comosum-plumosum
Muscari comosum ‘Plumosum’

A legkésőbbi virágzású faj, ami május és június közt nyitja 25 centis virágait. Jellegzetes sötét levendula színe és különleges megjelenése igen kedveltté teszi. Érdekessége, hogy a virága mind színében, mind formájában sokkal inkább hasonlít a bóbitás levendulákra, mint a fürtös gyöngyikékre. Dekoratív és karakteres növénye a tavaszi vegyes ültetésű ágyás szegélyeknek és a virágládáknak, kaspóknak.

Muscari ‘Pink Sunrise’

A kúpos virágfürtjei lágy pasztell rózsaszín árnyalatúak, amelyek finom fehér rügyektől nyílnak. Új fajta nemesítés, ami gyönyörűen harmonizás a kék árnyalatú fajtákkal. Hagymái fokozatosan terjednek, hamar kolóniát és így gyönyörű rózsaszín virágszőnyeget képeznek. 20 centis száraikkal vágott virágként is ideálisak, amik különösen szépen mutatnak tavaszi ágakkal kombinálva.

Muscari-pink-sunrise-furtos-gyongyike15
muscari-white-magic
Muscari aucheri ‘White Magic’
12 centi magas, kevésbé erőteljes, őshonos faj, sápadt zöld rügyekből nyíló hófehér virágokkal. A virággyönygyök eleinte hosszúkás formájúak, de kinyílt állapotokra teljes gömb alakot öltenek.