Title Image

hóvirág, a legfürgébb tavaszi szépség

Galanthus

hóvirág, a legfürgébb tavaszi szépség

Magyarországon négy fajta hóvirág él, melyek közül egy, a kikeleti hóvirág az egyetlen őshonos, és szigorúan védett fajtánk.

Az amarillisz félék családjába tartozó hóvirágoknak Európa szerte összesen 21 fajtája létezik.  Természetes élőhelyén a lombos erdőkben, mediterráneum magas hegyeiben és a havasi cserjésekben érzi legjobban magát.

Fajtájától függőn, késő ősszel, vagy tél végén két hosszúkás levelet és egy virágszárat  hajt apró, 1-2 centis hagymáiból, egyetlen kecses harang alakú virággal a szár végén. Virága jellegzetes, 3 fehér sziromból (lepellevél) álló virágzat melynek belső kis szirmai élénk zöld rajzolatúak.

MAGYARORSZÁGI HÓVIRÁGOK

galanthus-nivalis-kikeleti-hovirag
  • KIKELETI HÓVIRÁG – Galanthus nivalis
pompas-hovirag-galanthus-elwesii
  • POMPÁS HÓVIRÁG – Galanthus elwesii
redoslevelu-hovirag-galanthus-plicatus-1
  • REDŐSLEVELŰ HÓVIRÁG – Gal. plicatus
galanthus-fosteri-levantei-hovirag
  • LEVANTEI HÓVIRÁG – Galanthus fosteri

Nevében a természete – hiszen már a hó alatt növekedni kezd.

hovirag-8

ÍGY ÜLTESSÜK - GONDOZZUK

A többi tavasszal virágzó hagymás növényhez hasonlóan késő ősszel ültessük. Ha már első tavasszal dúsabb hatást szeretnénk akkor hagymáit csoportosan ültessük, bár néhány év alatt az egyesével ültetett hagymák is szép csokrossá válnak.

Mivel eredeti élőhelyükön lombos fák árnyékában élnek, a kertben is szerencsés félárnyékos helyet keresni számukra – mellett természetesebben is mutatnak a fák és cserjék alatt.

Egy dologra ügyeljünk ne fenyő alatt válasszuk ki a helyüket, mert a lehulló tűlevelek miatt a savanyúbb kémhatású talajt nem igazán kedvelik.

Ezt leszámítva semmilyen nagyravágyó igénye nincs, és különösebb gondozást sem igényel. Ha ültetés előtt kap némi szerves tápanyagot, vagy komposztot, mindig több és több virággal hálálja meg gondoskodásunkat. Mivel hagymái könnyen és gyorsan szaporodnak, hamar birtokba veszik a rendelkezésükre álló területet, így nem árt 3-4 évente szétültetni őket, hogy a virágai látványosak, maradjanak.

kikeleti-hovirag
galanthus-elwesii
hovirag-5-

HOGYAN LESZ MÉG TÖBB HÓVIRÁGUNK?

Hát magról, vagy a pici fiókhagymáktól… mégpedig azoktól a magoktól, ami virágzás után érnek be a zöldborsónyi terméseiben. Ráadásul ezen idő alatt a hagymák is regenerálódnak, ami jócskán pozitív hatással van a következő évi virágzásra.

Szaporíthatjuk hagymáiról is, ez esetben várjuk meg, hogy virágzás után levelei is leszáradjanak, majd szedjük fel a hagymákat.. Válasszuk le a pici fiókhagymákat, és ültessük el újra őket a kiválasztott helyre.

hovirag-17
hovirag-18

NÉHÁNY TOVÁBBI FAJTA

GALANTHUS
ELWESII

Kecses, hosszúkás szirmú, terpesztett virágú fajta, zöld szemekkel az apró belső lepel levelein

galanthus-elwesii-1
galanthus-jacquanetta-
GALANTHUS JACQUANETTA

Különleges, lapított formájú, tömött virágú fajta

GALANTHUS
ANGUSTIFOLIUS

Szétálló szirmú, jellegzetes, az átlagostól hosszabb  belső lepel levelekkel

galanthus-austifoloius
Galanthus-cilicicus-1
GALANTHUS CILICICUS

Ernyőszerű, laposabban szétterülő virágformájú fajta, bordás sziromlevelekkel