KÍNAI VIRÁGLONC

‘Kolkwitzia amabilis’

TUDOMÁNYOS NÉV

‘Kolkwitzia amabilis’

                                RENDSZERTAN

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály: Valódi kétszikűek (Eudicots)

Rend: Mácsonyavirágúak (Dipsacales)

Család: Loncfélék (Caprifoliaceae)

Nemzetség: Kolkwitzia

Faj: K. amabilis

A kínai viráglonc, vagy más néven szépség cserje annyira varázslatos tavasszal mind látványában, mind illatában, hogy tiszta szívből ajánlom minden kertbe.

Ez a csupa virág cserje, ahogyan neve is utal rá,  Közép-Kínából származik. Nevét 1901-ben, egy berlini botanika professzorról Kolkwitz-ről (1873-1956) kapta.

Teljes egészében télálló, talajban pedig oly annyira nem válogat, hogy a mi kertünk pergős homok talaját is tökéletesen tolerálja lassan 20 éve. Bár szó mi szó, a meszes talajok azért közelebb állnak hozzá.

Kedveli a tűző napsütést, jól tűri a szárazságot, de mint minden növény, a kínai viráglonc is hálás az öntözésért, különösen fiatal korában

Szépséges tölcsér alakú, bókoló formáját leginkább szoliterként, szabad állásban tudja megmutatni.

 A KÍNAI VIRÁGLONC TERMÉSZETE

Mi 16-17 éve ültettük, akkor egy átlagos kis fólia konténeres, kb 50-60 centis, 4-5 ágú bokor volt. Az első időkben alakítottunk egy tányér körülötte, hogy a víz a tövénél maradjon. Mivel olvastam, hogy kb 3-3’5 magas, és finoman bókoló tölcséres formája lesz, a szabad állásba, szoliterként ültettük.

Nálunk a 3-3,5 méteres magasság rég megdőlt, tavaly az 5 métert nyaldosta alulról, és nem úgy tűnt, hogy megállt volna…

Nagyon ellenálló, igénytelen soha, semmi baja nem volt, soha nem lett permetezve (ahogy más sem a kertben) nem lett tápoldatozva, és nem lett metszve.

Elképesztően gyorsan nő, és elképesztő mennyiségű virágot bont – egyetlen csepp virágzáscserkentő nélkül.

SOSEM METSZETTEM

Ha kell, egy-egy idős ágat tőből ki lehet vágni ifjítás gyanánt, de nálunk még erre sem volt szükség, az öreg ágak ugyanúgy virágzanak, a újak pedig folyamatosan nőnek. Ráadásul az öreg ágainak érdekesen, hámló, foszló mogyorószín kérge van, ami télen már önmagában is dekorál.

A metszést egyrészt a virágzása, másrészt a formája sínyli meg. Ezért is érdemes olyan helyre ültetni, ahol „nem lesz útban.

 VIRÁGZÁSA – MAGA A CSODA

Hosszan, hőmérséklettől függően április végén már bimbós május elejétől június akár közepéig is virágzik. Ilyenkor annyira teli van virággal, hogy sem az ágaiból sem az apró szőrös leveleiből nem látszik semmi. Nincs pihenő éve, minden évben egyformán bontja a hihetetlen mennyiségű, messzire illatozó szirmait.

A virágok súlya alatt az ágai bókolni kezdenek és a szélben olyan varázslatosan imbolyognak, mint a polip karjai a víz alatt. Édes, mézes, bódító illata van, ami az egész kertet betölti.

Ebből kifolyólag ilyenkor csurig van méhekkel, házi- poszt- erdei, tőrösdarazsakkal, lopódarazsakkal, hatalmas kék fadongókkal.
DE!
Ami a legizgalmasabb, ahogy a feltett képek némelyikén látjátok, alatta van egy napozóágy, itt van az egyik étkezőnk, sőt az egyik oldalán alatta van a kerti tipegő is, amit egész nap használunk…

És mégsem volt soha, egyetlen csípés, szúrás emiatt. Pedig rendre alatta olvasgatunk, eszünk, miközben zsong az egész bokor!

Ennek rém egyszerű oka van… Oly annyira rávannak zummolva a virágokra, hogy nem látnak, nem hallanak, és nem vesznek észre más illatokat.

 

FATIMA KEZE A VIRÁGKELYHEKBEN...

A virágai közelebbről szemlélve különösen szépek. Minden virágkehely torkában egy élénk narancs, Fatima kezére hajazó rajzolat ban. Amikor ezt először fedeztem fel akkor is rácsodálkoztam, és azóta sem tudom hová tenni a természet ezen remekművét. Minden kehelyben pont úgy, pont ugyanaz a mintázat…

 SZIROMHULLÁS

VIRÁGTENGER A LÁBAIMNÁL...

 

Amikor június közepén hullani kezdenek a szirmai, az nálam külön imádat!
Az egész bokor alatt mini szirmokból szőtt vastag rózsaszín szőnyeg keletkezik, amit sosem seprek össze.

A szirmok annyira picik és olyan pille súlyúak, hogy semmi kárt nem tesznek a fűben – ami egyébként nem gyep, csak fű, de tökéletes alapot ad a kertnek.

A szirmok később elkezdenek rozsdásodni, olyankor a lombsöprűt ide-oda húzogatva még apróbb darabkákra törnek és egyszerűen eltűnnek a fűszálak közt, ezzel minden visszafordul a talajba, táplálva azt a következő évre.

garden-profil-kep

Írta: Princz Panni  |  Minden jog fenntartva © Copyright 2016 – InoutGarden  |  A szöveg és a cikkben szereplő összes fotó az InoutGarden saját tulajdona, bármilyen felhasználása – részben, vagy egészében – csak az InoutGarden írásos engedéllyével lehetséges!