úszómedence és egészség

úszómedence és egészség

Egy úszómedence azon túl, hogy áldás a kertes házban és a luxus pihenést érzését nyújtja saját kertünkben, fizikai és mentális egészségünkre is kiemelkedően jó hatással van.

 

úszómedence

AMIT ELSŐRE ÉRZÉKELÜNK, AZ A  CSILLOGÓ KÉK VÍZTÜKÖR MEGNYUGTATÓ LÁTVÁNYA, AZTÁN HA BELECSOBBANTUNK A VÍZ FRISSÍTŐ HATÁSA A FORRÓ NYÁRI NAPOKON, ÉS HA MÉG ÚSZNI IS VAN ELEGENDŐ HELYÜNK – VAGY EGY ELLENÁRAMOLTATÓ LEHETŐVÉ TESZI: NA AKKOR JÖN A TÖBBI FRISSÍTŐ „JÓSÁG-FINOMSÁG”

Úszás közben megdolgoztatjuk karjainkat, lábainkat, tehermentesítjük a gerincet, miközben a törzsizomzattal stabilan tartjuk magunkat. Mivel a levegőnél sűrűbb víz minden irányból hatást gyakorol ránk, ez pedig akaratlanul is arra  kényszerít, hogy a legoptimálisabb testhelyzetet alakítsuk ki, különben nagyon hamar kifáradnánk. Ez egyben jó kis koncentráció és kontroll is a test felett,  hiszen a fejünk búbjától a lábujjainkig egyszerre kell mindezekre figyelni.

 

úszómedence

 

Kíméli az ízületeket

Mivel a víz sűrűbb közeg a levegőnél, mindegy, hogy belemerülünk, vagy csak ringatózunk a felszínén – no nem matracon – mindenképp tehermentesítjük az ízületeinket.  Ilyenkor az ízületi tartományok tágulnak, a teher nélküli mozgatással pedig nem terheljük az izomrostokat. Ehhez viszont nagyon fontos a megfelelő testtartás.

Erősíti a légzőszervrendszert

A tapasztalt úszók szerint hiába rutinos bármilyen más sportban az ember, az úszás légzéstechnikája új kihívások elé állítja az újoncokat. A légzésszabályozás az, amiben az úszás leginkább különbözik minden más sporttól. A megfelelő pillanatig jórészt a tüdőben kell tartani a levegőt, így ez a technika rendkívül megfeszített állapotba kényszeríti a tüdőizmokat, így a szárazföldi használathoz képest a tüdőt sokkal jobban terhelés alá vonja, edzettebbé teszi.

Javítja az állóképességet

Jó hír! A különféle úszógyakorlatokkal az intenzitástól függően óránként 500-700 kalóriát is elégethetsz – miközben az állóképességedet is rendesen edzed.

 

úszómedence

Szebb testtartás

A szakemberek szerint annál szebb a testtartásunk, minél több úszásnemben gyakorlunk, és minél inkább rá tudunk feküdni a vízre, hogy a gravitáció állandó terhét csökkenthessük. Mivel ezáltal az egyes testrészekben csökken a feszültség, oldódnak a kényszertartások,és egyensúlyba kerülnek a tónusok. Nem véletlenül az úszás az egyik legalkalmasabb eszköz a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésére, illetve a már kialakult elváltozások javítására, korrigálására.

Volt-nincs stressz

Nem is kell magyarázni, ma mindenki rohan nem csak testileg, de szellemileg is szellemileg túlterheli magát. Akinek már van medencéje az tudja a víz látványa és az úszás is hatékonyan oldja a nap közben felgyülemlett stresszt.

Barátja a szívnek

Úszás közben alakul ki a legnagyobb folyamatos oxigénhiány, emiatt pedig a szívnek és az ereknek nagyobb mennyiségű oxigént és energiaforrásokat kell eljuttatni a vázizomzatba. Ezzel egyrészt a szívizomzat erősödik meg, hogy a perctérfogata minél nagyobb legyen, másrészt a szívizomzat hajszálér hálózata fejlődik, nagyobb felületen behálózva a szívizomzatot, hogy a szív saját vérellátását még a hatékonyabbá legyen.

És a bónusz!

A sok kedvező hatásnak köszönhetően talán már nem is olyan nagy meglepetés, hogy az úszás még fiatalít is! Kutatások szerint rendszeres úszással késleltethető az öregedés, pontosabban nem jelentkeznek olyan korán annak kellemetlen velejárói.

A cikk támogatója és az illusztrációkon szereplő profi úszómedencék gyártója a francia DESJOYAUX medencék magyarországi képviselője és forgalmazója.

 

úszómedence