Épített úszómedence egyedi idényekre szabva

Épített úszómedence egyedi idényekre szabva

Az épített úszómedence az a medencetípus, mely a legtöbb munkálatot, és anyagi ráfordítást igényli. Viszont épp ezért, a többi medence típussal szemben egy másfajta minőséget – és értéket – képvisel.

Építése munka- idő- és  és anyagigényes, de elkészülte után, egy életre szóló, minőségi beruházást jelent.

Foto: Pantelis Mathioudakis Photography

Vasbeton épített úszómedence

A medence szerkezet a legjobb minőségű, kis szemcseméretű vízzáró betonból kell hogy készüljön. Ezt a vízzárást minden esetben a statikailag egyedileg tervezett, vasalt beton biztosítja. A vasalást csak a konkrét medencére készített terv alapján szabad kivitelezni, mivel ennél a típusnál a hajszálrepedés sem engedhető meg.

A betonozását egy ütemben kell végezni, ami a fenék és oldalfalak együttes betonozását jelenti. Ezzel együtt jó tisztában lenni azzal is,  hogy a vízzárás 20 cm-nél vékonyabb falazattól nem várható.

Foto: Pantelis Mathioudakis Photography

Design szempontjából, bármilyen méret, forma, lépcső, ülőpad, pancsoló, masszázspad, vízesés, megvalósítható. betonozás közben kell kialakítani a különböző gépészeti elemek, ellenáramoltatók, wellness elemek, világítás, és hidromasszázsok műszaki helyeit is.

Az elkészült medencetestre egy speciális betonkiegyenlítő szükséges, amire ezután kerülhet a szintén speciális vízzáró vakolat. Mivel minden esetben számolni kell a medencetest későbbi természetes mozgásával, így a flexibilis vízzáró vakolat alkalmazása elengedhetetlen.

Lőttbeton úszómedence

Az un. lőtt-beton építési technológia nem igényel semmiféle zsaluzatot, az egyéni elképzelésnek megfelelően szabad stílusban ad lehetőséget a legkülönbözőbb formájú medencék megépítéséhez.

Foto: Pantelis Mathioudakis Photography

Választhatunk klasszikus ovális, vese, piskóta, oázis, de akár teljesen tetszőleges amorf alakot is, bármekkora méretben. A technológia kifejezetten íves medencék építésére alkalmas, mindezt a hagyományos monolit zsaluzott medencék áránál jelentősen kedvezőbb áron.

A lőtt-beton medencék esetén a fal és a medencealj nem 90 fokban, hanem ívesen, kissé lekerekítve találkoznak egymással. Ez a kialakítás csökkenti a szerkezetben kialakuló felületi feszültségeket és a medence takarítását is jelentősen megkönnyíti.

A homogén szerkezeti forma gyakorlatilag mentes a hézagoktól és illesztési pontoktól, az építmény egyben mozog, így szinte teljesen kiküszöbölhető a repedések keletkezése.

A különféle, egyedi ízlés szerint választott medence burkolatok pedig – milyenségüktől függőn – az átlagostól, a luxus megjelenésig fokozzák a medence látványát.

Szerkezettől és építési technológiától függ, mikor, milyen típusú burkolatot alkalmazhatunk.

Betonmedencék esetén leggyakrabban a csempét, vagy üvegmozaikot használunk, de nagyon tetszetős és egyedi hatást érhetünk el a különböző színű, dekorszegéllyel ellátott medencefóliákkal is.

Trend mozaik

Ha csempe, vagy mozaik burkolat mellett döntünk szigorú technológiai szabályok  sorát kell betartanunk. Kizárólag az erre  célra kifejlesztett a speciális építőipari anyagokat – ragasztók, fugázók stb – alkalmazhatjuk, hisz a végeredmény minősége, és tökéletessége csak így lesz garantálható.

A fóliaburkolatok nagy előnye az anyag természetéből eredő vízzáróság, ami segít korrigálni az elsődleges építési, vagy a későbbi, medencetest mozgásából eredő vízzárási problémákat.