Title Image

provence levendula földjei

provence levendula földjei

Tudjátok hogyan néznek ki, minden finomkodástól és műviességtől menetes igazi levendulás kertek Provence szívében? Apropó! És azt tudjátok, hogy, Provence honnan kapta a nevét?

Nos, a név eredetéért egész az ókori Rómáig, pontosabban Augustus uralkodásának idejéig kell visszanyúlni. A Provence-Alpes-Côte d’Azur történelmi régiója ekkor került a római szenátus alá rendelt provinciák közé, és ez a tartomány-gyűjtőnév maradt fenn Provence néven napjainkra.

Az autentikus provence-i levendulások romantikus, ódon kőházak körül terülnek el minden elborító lila színükkel és átható illatukkal, gazdagon termő gyümölcs-, és olívafák valamint lenyűgöző bokrok közt.

levendula-a-kertben20
levendula-a-kertben-21
levendula-a-kertben22

foto: Gardening With Boys

A dombos tájon szétszórt házakhoz gyönyörű levendulasorral szegélyezett bekötőutak vezetnek, illatos terülj-terülj asztalkát kínálva a méheknek és más vadon élő állatoknak.

Az őslevendulások olajfái, nem egyszer 100 évesnél is idősebb, girbe-gurba matuzsálemek, melyek nélkül provence-i nem létezik.

A levendulából, melyet kék aranyként is emlegetnek, a római időktől kezdve készítették az illatos fürdővizeket, orvosságokat, italokat, használták fertőtlenítésre járványok idején. Termesztése a régióban a 18. században indult, amikor a parfümipar is felfedezte, így  Provence az illatszergyártás fellegvárává nőtte ki magát.

levendula, amerre a szem ellát

levendula-a-kertben2
levendula-a-kertben11
levendula-a-kertben22

levendula szüret

Provence-ban július végén, augusztus elején mindenhol levendulát szüretelnek, és azt hiszem ez a legillatosabb szüret a világon. A levendula ilyenkor van a virágzása csúcsán, ekkor legmagasabb az illóolaj tartalma. Régen sarlóval vágták, és tiszta fehér lepedőkbe gyűjtötték az értékes kék aranyat.

Bár legtöbb helyen a farmok, gazdaságok ma már ezt géppel végzik, a Provence-ban ápolják a hagyományokat és őrzik a kézműves jelleget.

A levendulát szüret után egy, maximum két napon át a levegőn szárítják, hogy csökkentsék a víztartalmát, tovább  azonban nem lehet, mert az a olaj minőségének romlásához vezet. Ezt követően alaposan összetömörítik a szárakat és megkezdik a lepárlást.

Az illóolajat alacsony nyomású gőzzel oldják ki a levendulából, majd a vizes elegy egy csőrendszerbe kerül ahol visszahűl. Innen tovább folyik kis tartályokba, melynek tetején az értékes olaj, alján pedig az illatos levendula víz marad.

Lavender harvest, Lavender field, Provence, France / (Lavendula spec.)
levendula-szuret4