INOUT DESIGN

Title Image

provence levendula földjei

provence levendula földjei

Tudjátok hogyan néznek ki, minden finomkodástól és műviességtől menetes igazi levendulás kertek Provence szívében? Apropó! És azt tudjátok, hogy, Provence honnan kapta a nevét?

Nos, a név eredetéért egész az ókori Rómáig, pontosabban Augustus uralkodásának idejéig kell visszanyúlni. A Provence-Alpes-Côte d’Azur történelmi régiója ekkor került a római szenátus alá rendelt provinciák közé, és ez a tartomány-gyűjtőnév maradt fenn Provence néven napjainkra.

Az autentikus provence-i levendulások romantikus, ódon kőházak körül terülnek el minden elborító lila színükkel és átható illatukkal, gazdagon termő gyümölcs-, és olívafák valamint lenyűgöző bokrok közt.

levendula-a-kertben20
levendula-a-kertben-21
levendula-a-kertben22

foto: Gardening With Boys

A dombos tájon szétszórt házakhoz gyönyörű levendulasorral szegélyezett bekötőutak vezetnek, illatos terülj-terülj asztalkát kínálva a méheknek és más vadon élő állatoknak.

Az őslevendulások olajfái, nem egyszer 100 évesnél is idősebb, girbe-gurba matuzsálemek, melyek nélkül provence-i nem létezik.

A levendulából, melyet kék aranyként is emlegetnek, a római időktől kezdve készítették az illatos fürdővizeket, orvosságokat, italokat, használták fertőtlenítésre járványok idején. Termesztése a régióban a 18. században indult, amikor a parfümipar is felfedezte, így  Provence az illatszergyártás fellegvárává nőtte ki magát.

levendula, amerre a szem ellát

levendula-a-kertben2
levendula-a-kertben11
levendula-a-kertben22

levendula szüret

Provence-ban július végén, augusztus elején mindenhol levendulát szüretelnek, és azt hiszem ez a legillatosabb szüret a világon. A levendula ilyenkor van a virágzása csúcsán, ekkor legmagasabb az illóolaj tartalma. Régen sarlóval vágták, és tiszta fehér lepedőkbe gyűjtötték az értékes kék aranyat.

Bár legtöbb helyen a farmok, gazdaságok ma már ezt géppel végzik, a Provence-ban ápolják a hagyományokat és őrzik a kézműves jelleget.

A levendulát szüret után egy, maximum két napon át a levegőn szárítják, hogy csökkentsék a víztartalmát, tovább  azonban nem lehet, mert az a olaj minőségének romlásához vezet. Ezt követően alaposan összetömörítik a szárakat és megkezdik a lepárlást.

Az illóolajat alacsony nyomású gőzzel oldják ki a levendulából, majd a vizes elegy egy csőrendszerbe kerül ahol visszahűl. Innen tovább folyik kis tartályokba, melynek tetején az értékes olaj, alján pedig az illatos levendula víz marad.

Lavender harvest, Lavender field, Provence, France / (Lavendula spec.)
levendula-szuret4