5 tipp a mediterrán kertek virágedényeihez

5 tipp a mediterrán kertek virágedényeihez

Virágedényekben, dézsákban, kaspókban kertészkedni egyfajta művészet, és a mediterrán kertekben ezt a fajta növényültetés megkerülhetetlen. Nem lesz igazán autentikus a mediterrán kert, ha hiányoznak belőle a jellegzetes kerámia edények, a kecses, vagy kövér amforák, a buja mintázatú toszkán cserepek.

1. korlátozzuk a színpalettát

Nincs értelme a kertészetekben ad hoc jelleggel összekapkodni mindenféle növényt, mindenféle színben, törekedjünk inkább a színharmónia megteremtésére, ami a tökéletesség zálogát jelenti a kaspókban történő kertészkedésben.

Akkor tudunk lenyűgöző eredményt létrehozni, ha a színpalettát kordában tartjuk és a hangsúlyt a növények, virágok formájára helyezzük. Kulcsfontosságú a színpaletta meghatározása:

  • hűvös pasztell színek – fehér, sápadt kék, lágy rózsaszín és lila
  • meleg árnyalatok – barack, bronz és mély szilva
  • telt ékszerszínek – bíborvörös, mandarin és káprázatos zöld

 

 

Tipp:

Óvatosan a fehérrel, virágtartóként veszélyes szín lehet. Bár elsőre azt gondolnánk semlegességével jól kombinálható a virágokkal, azonban vakító, éles fényével bizonyos színkombinációkat kimondottan gyűlöl és nem vicc, megöl.  megölt. Ellenben tökéletesen használható a hűvös pasztell árnyalatokhoz, puha kékekhez, finom rózsaszínekhez, és tompa lilákhoz.

mediterran-kaspo7

2. törekedjünk a buja, dús megjelenésre

mediterran-kaspo

A virággal tele edény megkomponálásánál ne csupán a növények számát, hanem formájukat és sűrűségüket is vegyük figyelembe. Ha jól tartjuk kedvenceinket – ideális virágföld, rendszeres tápanyag utánpótlás –  akkor törekedni kell a „fele” elvre, vagyis fele mennyiségű virágot ültessünk a végleges eredmény eléréséhez.

A gyorsan növő és sűrűsödő virágok, hamar birtokba veszik a rendelkezésükre álló teret, ami egyben azt is jelenti, hogy jól kell karbantartani őket.

Ennek feltétele a rendszeres tápoldatozás és az öntözés Adjon hozzá egy lassan felszabaduló takarmányt a fazékba, és néhány hetente kezelje lombozattal, például folyékony algaval. És természetesen meleg időben ezeket a fazekakat minden nap, reggel vagy kora este kell itatni.

 

 

Tipp:

Soha ne locsoljunk forró, perzselő napon. Az edényekben sokkal hamarabb felforrósodnak a gyökerek, mint a szabad földben, így könnyen előfordulhat, hogy egy jó szándékú, dél körüli öntözéssel szó szerint megfőzzük a gyökereiket.

3. figyeljünk a formákra

A magas terrakotta edények ideálisak az olyan laza lombú, szétboruló virágoknak, vagy cserjéknek mint például a nyári orgona, a levendula, a csüngőrózsa, vagy épp a kedvelt mediterrán fűszernövény a kúszó rozmaring.
A növények alakja ugyanolyan fontos, mint a színei. A lenyűgözőbb edények közül attraktivitását nem egy a  növény és a virágtartó nagymértékű kontrasztos formáinak köszönheti

 

 

Tipp:

Ezt a hatást legkönnyebben a magas álló kaspók és a leomló növények kombinációival érhetjük el.

terracotta-cserep

4. gondolkodjunk évelőkben

toszkan-cserep

De miért, amikor annyi pazar egynyári virág is van. Ez igaz, ne is felejtkezzünk meg róluk. De tartsuk azt is szem előtt, hogy az évelők a következő években egyre szebb formát bontanak, egyre dúsabban virágoznak.

E mellett kipipálhatjuk az egyik legmacerásabb tavaszi teendőt, az új ültetések maceráját. Vagyis az évelők a legjobb ötlet az in situ edényes növénytartásnak.

 

 

Tipp:

Az előkészítés azonban nagyon becsületesen végezzük el, a földet gondosan válasszuk meg, hiszen azok ebben a földben, ebben a cserépben maradnak majd évekig. Mivel pedig jövőre is  tőlük várjuk a virágzást, takarással, vagy behordással, de mindenképp gondoskodni kell téli védelmükről.

5. élvezzük egész évben a virágokat

Ha alaposan átgondolja, hogy mit ültetünk az egyes edényekbe, minden hónapban élvezhetünk valamilyen színt a kertben.

Sőt, akár emeletesen is ültethetünk. Vezérnövényként választhatunk egy törzses fácskát, például citrusfélét, vagy leandert, netán egy felfelé törekvő cserjét, a tövéhez pedig ültethetünk kistermetű levendulát, csüngő, vagy futó virágokat.

 

Tipp:

Ügyeljünk a színekre, a virágzási időre, de elsősorban arra, hogy azonos igényű és növekedés intenzitású növényekből készítsük a kompozíciót, különben az erőteljesebb növény pillanatok alatt lekörözi és elnyomja lassan szomszédját, mi pedig vakargathatjuk a fejünket, biztos így akartuk?

mditerramn-kaspo5

Ezek az giga méretű kerámia kaspók, vagy amforák azonban nem csak beültetve, de önmagukban, üresen is pazarul mutatnak a kertben. Hagyjuk a művi, törött fekvő darabokat kiömlő virágokkal a szájukon…

Válasszunk  egy-egy óriás szépséget, amit rejtsünk félig a növények közé, vagy állítsuk fókuszba. A hatás természetes, garantáltan ütős és nagyvonalú,  nem úgy, mint a virágzuhatagot imitáló, hamis  illúziójú  instant változatok.

Ha igazán szépet akarunk, akkor ne „mesterkéljünk” vegyük egyszerűre, lazára és természetesre, pont úgy, ahogy azt délen teszik.

mediterran-amphora
mediterran-amphora2
amphora7
amphora3
amphora5
amphora6