Tejszínes karfiol krémleves

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

RECEPT KELL!!!
frissítő, citromos, tejfölös… ez a kedvenc krumplilevesem. Szezonban frissen szedett, pirított rókagombával.

Na jó, az erdőben nem én szedem, de a termelői piacon már ismernek, és tudják, hogy szombatonként biztos, hogy megjelenek. Sőt – ma már sms-ben is működik, a „szia, lesz hétvégén rókagomba?” project…

Szóval egy gyors leves, egyszerű hozzávalókból – nyáron. Idényen kívül is lehetne, de a szárított, majd áztatott erdei gomba erre nem alkalmas – és nekem amúgy sem az íze, sem az állaga nem azonos a frissen szedett, a tönkjén még kicsit földes társaival…

Hozzávalók (4 főre)

  • 1,5 kg burgonya
  • 1 db 150 gr-os tejföl
  • 20 dkg friss rókagomba
  • 2 kis fej hagyma (egy a leveshez, 1 a pirított gombához)
  • olíva olaj
  • 1 citrom
  • 1 kis szem paradicsom – a kertemből
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 tojás (a galuskához)
  • 1 lapos ek vaj (szintén a galuskához)
  • só frissen őrölt színes / rózsabors

     Így készítem:

  • Az egyik fej hagymát és a kis fej paradicsomot apróra vágom, és olíván megfuttatom
  • A krumplit megpucolom, megmosom, kis kockákra vágom
  • Rádobom a megfuttatott hagymára, felengedem vízzel, ízesítem sóval, borssal és dobok hozzá pár szál összekötözött kaprot, illetve cseppentek bele pár csepp citromlét
  • Amig fő a krumpli, a másik hagymát szintén apróra kockázom, ha üveges egy leheletnyi pirospaprikával épp csak megszórom. Nem kell sok, mert a leves „fehér” a rókagomba szépséges narancs színét pedig kár lenne paprikával eltüntetni
  • Rádobom a kisebb-nagyobb darabokra vágott gombát, sózóm, borsozom és rázogatva megpirítom

 

Közben bekeverem a vajas galuskát, amit deszkáról szaggatok, csurgatok a levesbe:
 
  • 1 tojásból liszttel, vízzel, sóval és az evőkanálnyi vajjal a nokedlitől valamivel lágyabb tésztát keverek. Ebbe is teszek kaprot – igazából én nagyon sokféle ételhez használom, imádjuk a jellegzetes ízét, illatát és harsogó színét
  • Vizet forralok, sót dobok bele, és amikor forr, beleszaggatom, csurgatom a galuskát. Amikor feljön a víz tetejére, már szedem is ki, és egy másik edényben még forrón megforgatom olvasztott vajon.

A receptet támogatta

Villeroy & Boch | Denim
Smeg | késtartó

További levesek