Brokkolikrémleves, friss brokkoli csírával

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

Könnyű, frissítő, citromos, tejfölös… ez a kedvenc krumplilevesem. Szezonban frissen szedett, pirított rókagombával.

Na jó, az erdőben nem én szedem, de a termelői piacon már ismernek, és tudják, hogy szombatonként biztos, hogy megjelenek. Sőt – ma már sms-ben is működik, a „szia, lesz hétvégén rókagomba?” project…

Szóval egy gyors leves, egyszerű hozzávalókból – nyáron. Idényen kívül is lehetne, de a szárított, majd áztatott erdei gomba erre nem alkalmas – és nekem amúgy sem az íze, sem az állaga nem azonos a frissen szedett, a tönkjén még kicsit földes társaival…

Brokkolikrémleves

Hozzávalók (4 főre)

  • 1,5 kg burgonya
  • 1 db 150 gr-os tejföl
  • 20 dkg friss rókagomba
  • 2 kis fej hagyma (egy a leveshez, 1 a pirított gombához)
  • olíva olaj
  • 1 citrom
  • 1 kis szem paradicsom – a kertemből
  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 tojás (a galuskához)
  • 1 lapos ek vaj (szintén a galuskához)
  • só frissen őrölt színes / rózsabors

     Így készítem:

  • A brokkolit rózsáira szedem, a szárát kis darabokra vágom és alaposan megmosom az egészet
  • Kisebb fazékba teszem, egy pici vizet öntök alá (szükségem lesz majd a levére), sózom, csepegtetek rá citromlét, belereszelek egy kevés szerecsendiót és hozzáadok egy csipetnyi szódabikarbónát, hogy megőrizze a szép zöld színét majd megpárolom
  • Ezután szűrőkanállal turmixba szedem a brokkolikat
  • Egy gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágok, ezt is hozzáadom a brokkolihoz, majd felöntöm a tejszínnel, és az egészet selymesre turmixolom
  • Ez egy elég sűrű krém lesz, amit ezután addig hígítok a brokkoli levével, míg a számomra legmegfelelőbb sűrűséget elérem – ami nálam egy picit „vastagabb” állag
  • A toast kenyereket kenyérpirítóban megpirítom
  • Mindkét oldalukat bedörzsölöm fokhagymával, és apró darabokra töröm

 

Végül a krémlevest tányérokba szedem, a közepére halmozom a pirítós darabkákat, megszórom apróra vágott lilahagymával, meglocsolom pár csepp olívaolajjal, és ráreszelek egy gondolatnyi friss parmezánt.

A receptet támogatta

Villeroy & Boch | Vapiano
Smeg | turmix

További levesek