Title Image

Retek

Raphanus Sativus

TUDOMÁNYOS NÉV

Raphanus sativus

                                RENDSZERTAN

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)

Osztály: Valódi kétszikűek (Eudicots)

Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)

Család: Zellerfélék (Apiaceae)

Alcsalád: Zellerformák (Apioideae)

Nemzetség csoport: Scandiceae

Nemzetség: Murok (Daucus)

Faj: D. carota subsp. sativus

A retek termesztése több 1000 évre nyúlik vissza – bár hogy honnan is indult a karrierje az máig nem tisztázott.

Sokan Kínát említik, ahonnan Marco Polo hozta át Európába, azonban számos feljegyzés van róla, hogy már sokkal korábban, az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában is  ismerték, termesztették és fogyasztották a roppanós, enyhén csípős, de ízletes gumókat.

A retek kedveltsége az évezredek során semmit sem változott, csupán a fajtáinak repertoárja bővült.

Mára nem csak színek é a formák gazdagsága adja a változatosságukat, de vannak olyan fajtái is melyeknek nem csupán a gyökérgumója, de  a C vitaminban gazdag leveleik és a csírái is fogyaszthatók.

RETEK SZÍNEK ÉS FORMÁK

A sárgarépához  hasonlóan, a reteknek is számtan színű és formájú változata van.

Vannak 1 és 2 színű változatai, illetve a jól ismert piros, fehér és fekete változatok mellett léteznek bíborlila, zöld, sárga, rózsaszín és színátmenetes, sőt, belül csíkos, vagy kívül és belül eltérő színű változatok is.

A retek gumók formája is változatos, amennyiben nem a rossz nevelés miatt deformálódnak, akkor a leggyakoribb szabályos gömb formák mellett léteznek, hosszúkás hengeres, és répa formájú retkek, de találkozhatunk felülről lapított alakú változatokkal is.

HOGYAN VESSÜK ÉS, GONDOZZUK A RETKET ?

Először is, ha már elcsábulunk a színes, formás, minden évszakban frissen szedhető és egészséges retkek irányába, akkor a legfontosabb, a jó minőségű vetőmag beszerzése, és a talaj előkészítése.

A tavaszi vetést a nagy fagyok elmúltával már márciusban megkezdhetjük a hideg talajt jól tűri, ellenben az árnyékot kevésbé. Szóval ha szép kis gusztusos retkeket szeretnénk, akkor napos helyet keressünk számukra.

Mivel a retek mag nem lóbabnyi méretű, szerencsés a talajt minél porhanyósabbra és simábbra előkészíteni, hogy amennyire lehet egyenletes magasságban tudjuk vetni a magokat – ami záloga az egyenletes kelésüknek. Figyeljünk arra is, hogy ne kerüljenek túl mélyre. Cca 2 cm mélység az ideális, ha mélyebbre kerül, nyúlhat, deformálódhat nem lesz szép gömbölyű – és azért az íz mellett, kell a vizuális élmény is.

A magokat egyesével próbáljuk meg elvetni (egy percig ne áltassuk magunkat, ez Hamupipőke fílingű babra munka lesz) egymástól 6-8 cm távolságban, míg a sorok közt 20-25 centis távolságot tartsunk.

Én ezt egy pár éve kiváltottam vetőszalagokkal, így csak :

  • talaj előkészítek
  • szalagot kihúzok
  • szalagot befedek

és kész is van 🙂

Ha elvetettük a magokat – egyesével, vagy szalaggal – akkor jöhet az öntözés. Finom, permetező öntözéssel, folyamatosan nedvesen kell tartani, mert ha ingadozik a nedvesség tartalom, és

a talaj kiszárad, akkor:

  • akkor a retkek, fásak, pudvásak lesznek

ha viszont  túlöntözzük, akkor:

  •  repedni fognak

Szóval ebben is, mint oly sok minden másban,  maradjunk a jól bevált közép úton.

  • Vetőszalag
  • Hagyományos vetési mód
         

A rendkívül változatos formájú retkeket ma már számos helyről beszerezhetjük itthon a kertészeti árudákban, a gazdaboltoban, de megrendelhetjük hazai és külföldi webshopokról is különleges magokat
     

RETEK CSOPORTOK

A retkeknek négy egyszerű csoportja van, amin bejül számos fajta található:

  • tavaszi (hónapos) retek 
  • nyári retek
  • őszi retek
  • téli retek

Hát… nem egy bonyolult csoprtosítás 🙂

TAVASZI (HÓNAPOS) RETEK

NYÁRI RETEK

ŐSZI RETEK

TÉLI RETEK

TAVASZI (HÓNAPOS) RETEK FAJTÁK

  • KORAI PIROS
    A legkorábban érő fajta, mindenki jól ismeri az ízletes, roppanós, szabályos gömb alakó élénk piros gumóit.
  • CARO
    Vállainál piros, csúcsán fehér színű, mintegy 3 cm-es gömb alakú korai fajta. belseje finoman rózsaszínes, íze kissé sós.
  • FRENCH BREAKFAST (Francia reggeli)
    Mutatós piros színű fajta fehér csúccsal, jellegzetes hengeres formával.
  • ÓRIÁS VAJRETEK
    A legnagyobb méretű korai fajta, élénk piros, nagy kerek gumókkal
  • SAXA
    Szabályos, egyforma, 2,5-3 centis élénk vörös gömb alakú gumók, vakító fehér belsővel, ízletes, harsogóan roppanós állaggal

SAXA

CARO

FRENCH BREAKFAST

ÓRIÁS VAJ

NYÁRI RETEK FAJTÁK

  • HÚSVÉTI RÓZSA
    Répára emlékeztető formájú, lilás-rózsaszín nyár elejétől őszig termő, enyhén csípős fajta
  • JÁNOSNAPI
    Szintén répára hasonlító, ízletes roppanós, lédús nyári retek
  • MIKEPÉRCSI VAJ
    Nagyméretű, kissé lappított gömb alakú fehér retk, vékony héjjal, roppanós, ízletes belsővel

HÚSVÉTI RÓZSA

JÁNOSNAPI

MIKEPÉRCSI VAJ

ŐSZI RETEK FAJTA

MÜNCHENI SÖR
Jó kis neve van 🙂 nem is értem hogyan kaphatta. A retek azonban nagyon ízletes, nagyméretú tojásforma, hosszan tárolható, őszi érésű

TÉLI RETEK FAJTA

ERFURTI FEKETE
Személyes kedvencem. Télen amig terem, mindig van a konyhában, vékonyan szeletelve, vagy reszelve vajas kenyérre, pirítósra halmozva isteni. Picit sózva netán 1-2 csepp ecettel megbolondítva még inkább kijön, erős, csípős aromája. Gazdag ásványi anyag tartalma miatt igazi téli vitamin bomba, amik közül a kén adja azt a jellegzetes  szagát, amitől mondjuk sokan, köztük én is eltekintenék. Viszont pont ennek  köszönhető, hogy a legjobb élettani hatású retek cím büszke tulajdonosa.