TUDOMÁNYOS NÉV
Raphanus sativus
RENDSZERTAN
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Zellerfélék (Apiaceae)
Alcsalád: Zellerformák (Apioideae)
Nemzetség csoport: Scandiceae
Nemzetség: Murok (Daucus)
Faj: D. carota subsp. sativus
A retek termesztése több 1000 évre nyúlik vissza – bár hogy honnan is indult a karrierje az máig nem tisztázott.
Sokan Kínát említik, ahonnan Marco Polo hozta át Európába, azonban számos feljegyzés van róla, hogy már sokkal korábban, az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában is ismerték, termesztették és fogyasztották a roppanós, enyhén csípős, de ízletes gumókat.
A retek kedveltsége az évezredek során semmit sem változott, csupán a fajtáinak repertoárja bővült.
Mára nem csak színek é a formák gazdagsága adja a változatosságukat, de vannak olyan fajtái is melyeknek nem csupán a gyökérgumója, de a C vitaminban gazdag leveleik és a csírái is fogyaszthatók.
RETEK SZÍNEK ÉS FORMÁK
A sárgarépához hasonlóan, a reteknek is számtan színű és formájú változata van.
Vannak 1 és 2 színű változatai, illetve a jól ismert piros, fehér és fekete változatok mellett léteznek bíborlila, zöld, sárga, rózsaszín és színátmenetes, sőt, belül csíkos, vagy kívül és belül eltérő színű változatok is.
A retek gumók formája is változatos, amennyiben nem a rossz nevelés miatt deformálódnak, akkor a leggyakoribb szabályos gömb formák mellett léteznek, hosszúkás hengeres, és répa formájú retkek, de találkozhatunk felülről lapított alakú változatokkal is.
HOGYAN VESSÜK ÉS, GONDOZZUK A RETKET ?
Először is, ha már elcsábulunk a színes, formás, minden évszakban frissen szedhető és egészséges retkek irányába, akkor a legfontosabb, a jó minőségű vetőmag beszerzése, és a talaj előkészítése.
A tavaszi vetést a nagy fagyok elmúltával már márciusban megkezdhetjük a hideg talajt jól tűri, ellenben az árnyékot kevésbé. Szóval ha szép kis gusztusos retkeket szeretnénk, akkor napos helyet keressünk számukra.
Mivel a retek mag nem lóbabnyi méretű, szerencsés a talajt minél porhanyósabbra és simábbra előkészíteni, hogy amennyire lehet egyenletes magasságban tudjuk vetni a magokat – ami záloga az egyenletes kelésüknek. Figyeljünk arra is, hogy ne kerüljenek túl mélyre. Cca 2 cm mélység az ideális, ha mélyebbre kerül, nyúlhat, deformálódhat nem lesz szép gömbölyű – és azért az íz mellett, kell a vizuális élmény is.
A magokat egyesével próbáljuk meg elvetni (egy percig ne áltassuk magunkat, ez Hamupipőke fílingű babra munka lesz) egymástól 6-8 cm távolságban, míg a sorok közt 20-25 centis távolságot tartsunk.
Én ezt egy pár éve kiváltottam vetőszalagokkal, így csak :
- talaj előkészítek
- szalagot kihúzok
- szalagot befedek
és kész is van 🙂
Ha elvetettük a magokat – egyesével, vagy szalaggal – akkor jöhet az öntözés. Finom, permetező öntözéssel, folyamatosan nedvesen kell tartani, mert ha ingadozik a nedvesség tartalom, és
a talaj kiszárad, akkor:
- akkor a retkek, fásak, pudvásak lesznek
ha viszont túlöntözzük, akkor:
- repedni fognak
Szóval ebben is, mint oly sok minden másban, maradjunk a jól bevált közép úton.
- Vetőszalag
- Hagyományos vetési mód
A rendkívül változatos formájú retkeket ma már számos helyről beszerezhetjük itthon a kertészeti árudákban, a gazdaboltoban, de megrendelhetjük hazai és külföldi webshopokról is különleges magokat
RETEK CSOPORTOK
A retkeknek négy egyszerű csoportja van, amin bejül számos fajta található:
- tavaszi (hónapos) retek
- nyári retek
- őszi retek
- téli retek
Hát… nem egy bonyolult csoprtosítás 🙂
TAVASZI (HÓNAPOS) RETEK
NYÁRI RETEK
ŐSZI RETEK
TÉLI RETEK
TAVASZI (HÓNAPOS) RETEK FAJTÁK
- KORAI PIROS
A legkorábban érő fajta, mindenki jól ismeri az ízletes, roppanós, szabályos gömb alakó élénk piros gumóit. - CARO
Vállainál piros, csúcsán fehér színű, mintegy 3 cm-es gömb alakú korai fajta. belseje finoman rózsaszínes, íze kissé sós. - FRENCH BREAKFAST (Francia reggeli)
Mutatós piros színű fajta fehér csúccsal, jellegzetes hengeres formával. - ÓRIÁS VAJRETEK
A legnagyobb méretű korai fajta, élénk piros, nagy kerek gumókkal - SAXA
Szabályos, egyforma, 2,5-3 centis élénk vörös gömb alakú gumók, vakító fehér belsővel, ízletes, harsogóan roppanós állaggal
SAXA
CARO
FRENCH BREAKFAST
ÓRIÁS VAJ
NYÁRI RETEK FAJTÁK
- HÚSVÉTI RÓZSA
Répára emlékeztető formájú, lilás-rózsaszín nyár elejétől őszig termő, enyhén csípős fajta - JÁNOSNAPI
Szintén répára hasonlító, ízletes roppanós, lédús nyári retek - MIKEPÉRCSI VAJ
Nagyméretű, kissé lappított gömb alakú fehér retk, vékony héjjal, roppanós, ízletes belsővel
HÚSVÉTI RÓZSA
JÁNOSNAPI
MIKEPÉRCSI VAJ
ŐSZI RETEK FAJTA
MÜNCHENI SÖR
Jó kis neve van 🙂 nem is értem hogyan kaphatta. A retek azonban nagyon ízletes, nagyméretú tojásforma, hosszan tárolható, őszi érésű
TÉLI RETEK FAJTA
ERFURTI FEKETE
Személyes kedvencem. Télen amig terem, mindig van a konyhában, vékonyan szeletelve, vagy reszelve vajas kenyérre, pirítósra halmozva isteni. Picit sózva netán 1-2 csepp ecettel megbolondítva még inkább kijön, erős, csípős aromája. Gazdag ásványi anyag tartalma miatt igazi téli vitamin bomba, amik közül a kén adja azt a jellegzetes szagát, amitől mondjuk sokan, köztük én is eltekintenék. Viszont pont ennek köszönhető, hogy a legjobb élettani hatású retek cím büszke tulajdonosa.