Title Image

ROZMARING

Rozmarinus Officinalis

Rozmaring

Rozmarinus Officinalis

A rozmaring egy erősen illatos, évelő fűszernövény, ami télen is virít élénk zöld színével a fűszerkertben, hiszen nem csak évelő, hanem örökzöld is.

Gyorsan méretes bokorrá fejlődik, ami ráadásul illatos, méh csalogató kékes-lila virágaival még feltűnőbb a kora tavaszi veteményesben.

Jól tűri a szárazságot, amiért kimondottan szeretem a mostani, sivatagi nyarainkon. Talajban sem igazán válogatós, a homokos, kissé humuszos talajon mát tökéleten érzi magát.

Mivel gyorsan nő, kisebb helyen szükség lehet némi rendszabályozására, arra azonban ügyeljünk, hogy a már megvastagodott, fás szárrészekbe ne vágjunk bele, mert lehet, hogy ott már nem fog kihajtani.

Ha valami különlegeset szeretnénk, akkor keressünk a nagyobb kertészetekben kúszó rozmaringot, ami például egy buci amforába ültetve hamisítatlan mediterrán hangulatot áraszt, különösen amikor a kaspóból kifolyó ágak tömve vannak a pici lilás-kék virágokkal.

Amikor nyáron csirke csíkokat grillezünk, sosem használok hústűket, vagy grill pálcikákat, hanem egyszerűen letörök néhány ágat a rozmaringról, letépkedem róla a leveleket és ezekre az ágacskákra húzom fel a húsokat és a zöldségeket. A grillen a rozmaring aromája belülről járja át a húsokat, a végeredményt pedig – el lehet képzelni…

Category:

Date: