Title Image

KORIANDER

Coriandrum sativum

KORIANDER

Coriandrum sativum

A földközi tenger vidékének jellegzetes és némiképp megosztó növénye – vagy szeretjük, vagy nem… Bár a mediterráneumból származik, manapság inkább a távol-keleti és ázsiai konyha fűszereként jut elsősorban eszünkbe.

Minden részét, gyökerét, levelét és magját is használjuk – itthon elsősorban utóbbit, savanyúságok ízesítésére.

Amolyan igazi karantén növény, utálja ha mozgatva van, ezért a bolti fűszernövények esetében könnyen előfordul, hogy 2-3 hét alatt kivirágzik, felmagzik, és köszönte be is fejezte a pályafutását. Szóval, jobban járunk ha magot vetünk, nem nagy ördöngőség.

Jó talaj, szűrt fény és sok víz, nagyjából ennyit kér. Ahogyan megérkezik a meleg, rohamosan nőni kezd, és ezzel együtt nő a szomjúsága is. Szóval sokat kell öntözni, és semmiképp ne ültessük tűző napra, mert azt azonnal

Mivel hosszú karógyökere van, a szabadföldi ültetést szereti, vagyis a cserépért, erkélyért nem túl hálás, amit kifejezésre is juttat zilált látványával.

Én egyszerűen, mint a sót, egy centi mély árokba szórom, nem túl sokat, mert ha szereti a helyét, széltére, hosszára 40-50 centis bokrokká nő.

Viszonylag hamar, 2-3 hét alatt bújnak ki az apró korianderek, ha sűrű ritkítom. beletellett egy pár vetésbe, mire rájöttem, miért vesztem el őket viszonylag hamar.

A koriander elég különc, ésszel kell a leveleit szedegetni, mert ha nagyon megkopasztjuk, nem fog tovább nőni. Amikor pedig elkezd virágot fejleszteni, na akkor meg nem hoz több levelet. Szóval én ezt úgy hidalom át, mint pl a rukkolánál és a tépősalátáknál, ciklikusan, 3-4 hetente vetek újakat, vagyis mire eltűnik az egyik vetés, megnő  a másik.

Category:

Date:

Tags: