Title Image

KAPOR

Anethum Graveolens L.

KAPOR

Anethum Graveolens L.

Az egyik legismertebb, és legkedveltebb fűszernövény, ami ha nem vagyunk elég szemfülesek, bárhol felbukkanhat a kertben, ha egyszer már elvetettük.
Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, de a mi konyhánkban is jelentős szerepet játszik.

 

Egyéves, nyár vége felé már fásuló szárú, napos helyet kedvelő fűszernövény. Akár 120-140 centire is megnő, levelei vékony, tollszerűek, jellegzetes erős, kissé ánizsos illattal.

 

Tavasszal szabadföldbe vessük, majd rendszeresen locsoljuk. Ha friss aromás levelei miatt vetjük, akkor kb 15 centis távolságra kell ritkítani és a jellegzetes ernyő formájú sárga virágaitól is rendre meg kell szabadítani.

Roppanós szára és virágai elengedhetetlen ízesítői az uborkáknak, a télire eltett savanyúságnak épp úgy, mint a nyári kovászos uborkának.

Ha egy-egy száron meghagyjuk a virágait, máris meg van a következő évi kapor mag, amit már nem az üzletben kell beszereznünk. Viszont ha nem vagyunk résen, a beért magokat a szél pillanatok alatt szétfújja a kertben és jövőre a legváratlanabb helyeken is meglepetés kaprokkal találkozhatunk – ami azért nem akkora tragédia.

 

Jó hír az erkélyen kertészkedőknek, hogy míg a másfél méteres kerti kaprot mérete miatt a fűszer ágyások hátsó részében neveljük, addig a mindössze 30 centisre növő törpe változat, a Bouquet egy emeleti erkélyen, cserépben is ideálisan és könnyedén tartható.

Category:

Date: