Title Image

BAZSALIKOM

Ocimum Basilicum

BAZSALIKOM

Oscimum Basilicum

Egyszerűen kihagyhatatlan. El nem tudnám nélküle képzelni a fűszerkertem, tucatnyi tő burjánzik benne, és mondhatom, naponta használom…

Illata messziről érződik, üde zöld színe vonzza a tekintetet.

A bazsalikomot egyszerű nevelni, tűzőnap és sok víz, mindössze ennyi az igénye. A reggeli fagyok elmúltával közvetlen a kertbe is vethetjük, laza, könnyű, vízáteresztő talajba, de én sokkal egyszerűbben oldom meg.

Általában 6 cseréppel veszek a közértben, és azt ültetem ki. Egyrészt azonnal ott a friss fűszernövény, másrészt, tényleg igénytelen, ha rendre megkapja a napi vízadagját, napok alatt burjánzani kezd.

A bazsalikomnak nagyon sok fajtája létezik, szín, levélforma és aroma tekintetében: thai, görög, lila, fodros, csak néhány a változatokból.

A legerősebb aromájú,  és leismertebb fajtája a nagylevelű Italian Large Leaf, míg a Thai-, és a Görög változatok apró, a Purple bordó míg a Ruffle cakkos, fodros levelű.

Hamar nő, pár hét alatt helyes, tömör kis bokor lesz belőle. Ha azonban szomjas, hamar szétborul, és ha nem kap időben elegendő vizet, akár végleg tönkre is mehet.

Júniustól a hajtások végein megjelennek a virágkezdemények amik szeptemberig folyamatosan érnek. Én le szoktam őket csipkedni, egyrészt, mert nem szeretnék magot gyűjteni róla, másrészt pedig, mert ha virágzik, háttérbe szorulnak a levelei – és ugye azt szeretjük szedegetni egész nyáron.

Category:

Date: