Title Image

Őszi tök dekoráció

Őszi tök dekoráció

Talán ember nincs, akinek az ősz beköszöntével valamilyen formában ne jelenne meg a kertjében vagy a lakásában tök dekoráció.

Nálam is van mindig, azonban a vicsorgó narancssárga fejek helyett én szívesebben varázslok mindig valami egyedit. Színeset, csillogót, textilest – idén pedig a beton tök lesz a befutó.

Jut majd belőle a lépcsőre, a kertbe itt-ott elszórva, egyesével és csoportokban. Kombinálom növényekkel, lámpásokkal – a kertem hangulatához igazítva.

Így készül a beton tök

  • egy kevés esztrich (száraz) betont keverjünk össze a zsák csomagolásán jelzett mennyiségű vízzel.
  • kerítsünk egy nylon harisnyát és töltsünk bele akkora adagokat amekkora tököket szeretnénk.
  • Csomózzuk össze a harisnyát, a nedves betont igazítsuk gömb formára, vagy lapogassuk meg. Madzaggal a kötözött sonkához hasonlóan kötözzük át, hogy megkapjuk a tök tormát.
  • a közepén egy pici mélyedést alakítsunk ki. Ide ragasztjuk majd a kötélből kialakított szárát.
  • ha már kellően megkötött, óvatosan bontsuk le a madzagot, és hámozzuk ki a harisnyából.
  • ezután helyére kerül a szára. Innentől mindenki úgy dekorálja ahogy szeretné – vagy sem…
  • maradhat natúr beton formában, TÖK jól fog passzolni a modern, minimalista kertekbe, de finoman patinásíthatjuk némi mohával egy romantikus stílusú kerthez igazítva.

fotók: Pinterest

Fesd bármilyen színre

Ki mondta, hogy egy őszi tök, csak narancssárga lehet?

A ma kapható, gyönyörű árnyalatú és kimagasló minőségű  – zömében olasz – krétafestékekkel különösen szép színűre festhetjük a különböző formájú és felületű tököket. Az ilyen színes tökök így mind a kert, mind az enteriőr hangulatába harmonikusan illeszkedhetnek.

festék: Benjamin Moore – Swept Away, Bali, Srtatton Blue, Sioux Falls, Cedar Mountains, Calio Blue árnyalatok

festék: Vintage Paint – Dusty Green árnylat

fotók: Pinterest

Ha színesre szeretnénk festeni a tököket, egy dolgot kell szem előtt tartanunk: érdemes fehér színűt választani a kísérletezéshez. Ez esetben az egy rétegű krétafestékkel egy finoman csíkozott, patinás, koptatott  hatású felületet alakíthatunk ki. Ez egy narancs színű tök esetében ugye nem az igazi…

Amennyiben mégis a hagyományos faragni való narancssárga mellett döntünk, akkor először fessük le 2 rétegben, csíkmentesen fehérre. Amikor megszáradt, csak akkor vigyük fel a vágyott színt.

Ha a végleges színnel 2x festjük át a tököket, akkor a kopott felület helyett, egy egységes, puha hatású, matt ” krétaporos” textúrát kapunk. Ez a megjelenés megint csak más hangulatot fog sugallni.

fotó: Pinterest

fotó: Pinterest

fotó: Pinterest

festék: Vintage Paint – Dusty Turquoise

festék: Vintage Paint – Vintage Red árnylat

fotó: Pinterest

festék: Magic Paint – Vivre la Mer árnyalat

festék: Benjamin Moore – Blue Hase, Blue Srream, Saratoga Sprins, West Coast, Alfresco, Vermont Slate árnyalatok

fotók: Pinterest

festék: Vintage Paint – Moss Green árnyalat

Tök dekoráció „ékszerekkel” díszítve

A dísztököket végtelen egyszerű „ragyogó formába” hozni. Elegendő hozzá egy ragasztó pisztoly, egy halom gyöngy, kristály, tükör darab, de akár különleges fém gomb, vagy szegecs.

Egyszerűen tervezzük meg a mintát ( fejben, vagy papíron) és egyesével szép sorban ragasszuk fel a csillogó dekorációt a tökre.

Készíthetünk glitteres változatot is, ehhez színtelen folyékony ragasztót kenjünk a tök felületére a kívánt mintában, de hagyhatjuk random módon, össze-vissza lefolyni is. Ezt követően szórjuk rá vastagon a színes glittert / flittert ami beletapadva a ragasztóba, helyes kis ékszertököt varázsol pillanatok alatt.

fotók: Pinterest

fotók: Pinterest

Bársonyos, csipkés, kötött tök dekoráció 

fotók: Pinterest

fotók: Pinterest

fotók: Pinterest

Készíts virágtartót belőle

Na itt elővehetjük a tökfaragó énünket, hiszen a virágtartó készítéséhez először ki kell vájni a tök belsejét.

Ezután béleljük ki egy akkora neylonnal ami szinte felér a tök pereméig. Az aljára szórjunk apró kavicsot, vagy kertészeti perlitet, erre jöhet a laza virágföld, amibe a virágok kerülnek.

Én személy szerint a tök kaspó esetében pozsgás növény párti vagyok, egyszerűen azért mert a kaspónk amúgy sem egy hosszú életű, de ha még napi szinten locsoljuk is, nylon ide- nylon oda, nem valószínű, hogy végig húzza asz őszi szezont, az adventi dekoráció érkeztéig.

A pozsgásokat elegendő finoman spriccelni – amúgy is jobban szeretik a kevés vizet – és számos változatuk közt válogatva, esetleg némi mohával kombinálva, igazán helyes kompozíciókat alkothatunk.

fotó: Pinterest

fotó: Pinterest

festék: Vintage Paint – Dusty Turquoise

És a ráadás: tök dekoráció fából újragondolva…

fotó: Pinterest