Alapok a kerthez

Alapok a kerthez

KIBŐVÍTETT ÉLETTÉR - LÉPÉSRŐL, LÉPÉSRE

kerttervezes-1

Beszélgetés Nagy Dorina kerttervezővel

 

Egy jól megtervezett kert már rég nem abból áll, hogy a gondosan nyírt gyep köré magasra nyúló tujákat tervezünk. Egyre többen tekintenek úgy a kinti világra, mint a belső terek meghosszabbítására, és olyan funkciókat terveznek a kertbe, mint például egy jól felszerelt kültéri konyha vagy egy kényelmes nappali.

A kert stílusát elsősorban MAGA az épület stílusa, SŐT ANNAK BELSŐ TEREI IS MEGHATÁROZZÁK, ezért már a ház tervezésekor érdemes egységben gondolkodni.

Egy jó kerttervező abban segít, hogy több szempontból megvizsgálja a lehetőségeket, és felvázolja, milyen funkciókat helyezhetünk el a rendelkezésre álló területen.

Ezekből kiindulva a formák, színek és anyagok finom összehangolásával olyan élettereket alakít ki a szabadban, ahol a család minden tagja jól érzi magát.

Díszfüvek a kertben

Intim terasz

Kiemelt virágágyás

Lejtős kert

Árnyas élő lugas

A KERTTERVEZÉS, EGY KÜLÖN SZAKMA

Egy kertépítészeti terv alapján kivitelezett kert össze sem hasonlítható egy hirtelen kerített kivitelező csapat, egy más szakágból érkező szakember tanácsai, és a tulajdonos ötletei által összehozott végeredménnyel.

A legjobb, ha a kerttervező az építésszel és az egyéb szakágakkal össze tud dolgozni már a tervezés fázisában, hiszen így tud a kert az épület szerves részeként funkcionálni. Itt is érezhető egyfajta tudatosabb hozzáállás.  Azonban még mindig sokszor az építész, belsőépítész foglalkozik a kerttervezéssel, és a kerttervező már csak akkor kapcsolódik be, amikor már áll az épület, ez pedig már komoly korlátok közé szorítja a lehetőségeket.

A kerttervezés egy külön szakma, más szempontok szerint jár el és alakítja ki a tereket, mint egy belsőépítész.

Ellenkező esetben a költségek egyre csak nőnek és a végeredmény sem az lesz, amire vágyunk. Bár egy tervező plusz költséggel jár, munkája sokszorosan megtérül mire elkészül a kert.

A tökéletes kinti életterek is tudatos tervezés eredményeként jönnek létre. A burkolatokon, a kerti építményeken, a vizes elemeken túlmenően a kültéri bútorzat, a kertvilágítás, és egyéb kiegészítők kiválasztásában is egyre többen kérnek szakmai segítséget.