TELTVIRÁGÚ GYÖNGYVIRÁGCSERJE

Deutzia ‘Magnifica’

TUDOMÁNYOS NÉV

Deutzia ‘Magnifica’

MEGJELENÉSE, VIRÁGZÁSA

Amennyiben jól érzi magát a helyén, a lombhullató Deutzia ‘Magnifica’ nagyon gyorsan, néhány év alatt eléri a végleges 2,5-3 méteres magasságát úgy, hogy közben széltére is folyamatosan hízik.

Világos zöld, fonákján kissé szőrös levelei viszonylag kicsik, amik a kínai viráglonchoz hasonlóan, szintén alig látszanak a virágba borult cserjén.

Harangszerűn bókoló, apró csillag alakú telt virágai fehérek, finom halvány rózsaszín felhangokkal. A pici virágok 10-12 centis fürtökbe tömörülnek, amik eleinte gömböket alkotnak, majd ahogy egyre több virága nyílik, úgy öltik fel végleges, az orgonákhoz hasonló hosszúkás, kúpos virágfürt formájukat.
Na ezek azok a 10-12 cm-es illatos fürtök, amik virágzáskor 1000 számra bókolnak, lengedeznek ezen a csodaszép cserjén.

Hosszan, hőmérséklettől függően bimbói már április végén duzzadnak és május elejétől 3-4 héten át virágoznak, ami az én kertemben ráadásul  egy időbe esik a loncok és a jezsámenek virágzásával.

Szóval ilyenkor olyan a kert, mint egy hatalmas  szabadtéri virágbolt, tele illatozó, tölcséres , finoman hajladozó óriás fehér és rózsaszín csokrokkal.

Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 
Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 
Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 
Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 
Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 
Saját fotó - minden jog fenntartva © Copyright 2016 - InoutGarden 

A GYÖNGYVIRÁGCSERJE GONDOZÁSA

A teltvirágú gyöngyvirágcserjékhez tartozó Deutzia ‘Magnifica’ gondozása rendkívül könnyű:

  • talajban nem válogat
  • napon és félárnyékos helyen is jól érzi magát
  • metszést jellemzően nem igényel
  • fiatalon szereti a rendszeres öntözést
  • később azonban már nem lázad a kevés víz ellen

Nálam egy óriás diófa alatt él immáron 16-17 éve, ami azt bizonyítja, hogy tökéletesen tolerálja a dió gyökerének juglon tartalmát is, illetve a fa hatalmas lombjának szűrt fénye ellen sincs komolyabb kifogása.

Metszeni nem igazán szoktam, hiszen eredendően  a gyöngyvirágcserjének is nagyon szép bókoló formája van, amit csak elrontani lehet a lazán szétterülő ágak visszavágásával. Az idős ágakat ki lehet vágni, ezzel a bokor egyrészt szellős marad, másrészt további új hajtások növekedésére serkentjük.

Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 

ÁLTALÁNOSSÁGBAN A  GYÖNGYVIRÁGCSERJÉKRŐL

Saját fotó - minden jog fenntartva © 2016 InoutGarden 

A gyöngyvirágcserjék a hortenziafélék családjába tartozó, mintegy 60 virágos növényfajból álló nemzetség, Kelet- és Közép-Ázsiában. Eredeti élőhelye a Himalájától keletre Japánig terjed, de őshonos Közép-Amerikában, a Fülöp-szigeteken és Európában is.

A legnagyobb fajdiverzitása vitathatatlanul Kínában van, ahol mintegy 50 faja fordul elő.

A gyöngyvirágcserjék a fajoktól függően 1 -3 méter magas cserjék, legtöbbjük lombhullató, de van köztük néhány szubtrópusi, örökzöld faj is.

Levelei átellenesek, egyszerűek, fogazott szegéllyel, bizonyos fajták fonákján, puha szőrökkel.
Ősszel ahogy csökken a hőmérséklet színük piros-bordóra  vált, így mondhatni  több évszakon át díszíti a kertet: virágával, őszi lombszínével, illetve finoman szétterülő csokros ágrendszerével

Virágai közt a szimpla és telt, csillag és harang alakúak találhatók, melyek legtöbb fajnál fehérek, de vannak  rózsaszín sőt vörös, illetve bicolor fajai is.

Elvirágzás után a termése számos apró magot tartalmaz amik rajta maradnak az ágakon és nagyjából  a következő virágzásra tűnnek el, amiben elsősorban a nagy viharoknak van szerepe, mert maguktól nem igazán potyognak le.

Vannak nagyon eltérő és nagyon hasonló fajai, az azonosítás sok esetben nem egyszerű.  A fajok könnyen kereszteződnek egymással, ami  még tovább nehezíti rendszerezésüket. Ez olyannyira igaz, hogy hiába kerestem, kutattam, sehol nem találtam infót a rendszertani besorolásukhoz…

A jó hír, hogy a gyakori kertészeti változatokat könnyű felismerni – ilyenek egyikéből van az én kertemben is – de a legtöbb esetben csak a magas szakmai tudás és mikroszkóp segít a levélszőrzet és a magtokok szerkezetének különbségeinek elkülönítésében.

Betegsége nálam sosem fordult elő, nem volt atkás, tetves, vagy gombás, és a környezetemben – szomszédaim, barátaim közt – sem tudok betegségétől.

 NÉHÁNY NÁLUNK IS KAPHATÓ FAJTA

D. x HYBRIDA ‘TOURBILLIN ROUGE’

teltvirágú rózsaszín

DEUTZIA MAGNIFICA

teltvirágú fehér

DEUTZIA CRENATA ‘DIPPON’

teltvirágú rózsaszín

DEUTZIA GRACILIS ‘NIKKO

karcsú gyöngyvirágcserje

D. × HYBRIDA ‘MONT ROSE’

teltvirágú rózsaszín

D.ROSEA CARMINEA

teltvirágú rózsaszín

D. LONGIFLORA ‘VEITCHII’

teltvirágú rózsaszín

D. CRENATA ‘PRIDE OF ROCHESTER

teltvirágú fehér, halvány rózsaszín átmenettel

DEUTZIA ROSEA ‘CAMPANULATA’

szimpla fehér, rózsaszín bimbókkal

D. PURPURASCENS ‘KALMIIFLORA’

szimpla rózsaszín, fehér kontúrral

DEUTZIA LIMONEI

szimpla fehér

garden-profil-kep

Írta: Princz Panni  |  Minden jog fenntartva © Copyright 2016 – InoutGarden  |  A tartalom és a feliratozott fotók  az  InoutGarden saját tulajdona, bármilyen felhasználása – részben, vagy egészében – csak az InoutGarden írásos engedélyével lehetséges!