Snidling
Úgy is mondhatnám: hagyma alternatíva… Sokkal enyhébb, lágyabb, de tökéletesen hozza azt az ízvilágot, míg mutatós lila virágai amellett, hogy ehetők, különösen szépen díszítenek is például tálaláskor.
Magjait tavasszal vessük, azonnal a helyére, a szabadba. Mivel évelő fűszernövény, pár év alatt hatalmas „fűpamacsokat” képez, melyek a fagyok beálltával teljesen eltűnnek, hogy tavasszal a semmiből egyszer csak újra előbukkanhassanak. Ha túl nagyra nőnek bátran szétszedhetők, erős gyökerei egy éles késsel nyugodtan szétvághatók, így szaporítjuk és egyben meg is ifjítjuk a snidlinget.
Napos és félárnyékos ágyásban is szépen fejlődik, de cserépben, erkélyen is könnyen nevelhető.
A zöld szárait minél többször vágjuk – vigyázat, könnyen rákapunk az ízére, szendvics, saláta, mind isteni vele – annál több friss, zsenge szárral örvendeztet.
Hamar virágzik, enyhén fokhagyma aromájú halványlila pom-pomjai kora tavasztól vonzzák a méheket, és számos formában használhatók.
A leszedett és gondosan megmosott fejeket – tényleg gondosan! mert a laza virágzat tökéletes búvóhely a mini rovaroknak – hagyhatjuk egyben, vagy széttépkedhetjük pici szirmaira, így dekorálhatjuk vele a tányérokat, szórhatjuk az ételek tetejére, de készíthetünk belőle isteni snidling olajat, vagy ecetet is.
Képek: Pinterest és a saját kertem