Göngyölt sajtos csirkemell

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

Nálunk sokszor készül, nagyon finom, akár másnap, hidegen is. Bármilyen körettel tökéletes. Nagyon jó vendégváró, előre is elkészíthető, amikor a vendégek megérkeznek, csak be kell dobni a sütőbe.

Amikor elkészül, és óvatosan kiborítom egy rácsra, hiszen a tejföl levet ereszt sütés közben és nem akarom, hogy abban álljon. A rácson szépen lecsepeg a felesleg, és ezalatt pihen is, ami fontos, mert akkor lesz szépen szeletelhető. Ha frissen vágom fel szétesik, bár – a családom szerint így is Isteni…

Hozzávalók (4 adag)

 
  • 1 kg csirkemell
  • 20 dkg vékonyra szeletelt bacon
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1- 1,5 doboz tejföl (kis dobozos)
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál liszt
  • bors
  • egy csokor petrezselyem
  • 1,5 kg sárga héjú új burgonya
  • 1 marék friss, vegyes fűszernövény: oregano, rozmaring, kakukkfű, majoranna
  • olíva olaj
  • vaj
  • tengeri só
  • zöld-, és rózsabors
  • sütőpapír
 
 

Így készítem:

  • A csirkemellet kis kockákra vágom, sózom, borsozom és kicsit állni hagyom
  • Hozzáadom a tejfölt, a sajtot, a tojásokat, a lisztet és az apróra vágott petrezselymet.
  • Egy őzgerinc formát kibélelek sütőpapírral, majd a bacon szeletekkel.
  • Beleborítom a csirkehúsos masszát és ráhajtogatom a tetejére is a bacon szeleteket.
  • Légkeveréssel 35 – 40 percig sütöm, ha nagyon pirulna, dobok a tetejére egy darab sütőpapírt
  • Az utolsó pár percben a tetejére megkenem még egy kis tejföllel és szórok rá reszelt sajtot, így fejezem be a sütést
  • Tálalás előtt hagyom pihenni, hogy szépen szeletelhető legyen
  • Az új krumplit sós vízben majdnem készre főzöm. Annyira maradjon csak kemény, hogy szépen lehessen szeletelni.
  • Ha kész leszűröm, hagyom kihűlni, lehúzom a héját és fél centis karikákra vágom
  • A fűszernövényeket apróra vágom, és a krumpli karikák szélét beleforgatom.
  • Egy kiolajozott lapos tepsiben sorba rakom. Mindegyik tetejére megy egy borsónyi vaj (nem margarin!) pár szem nagy szemű só, és durvára tört színesbors keverék.
  • 180 fokon, alsó-felső sütéssel megpirítom, ha kell, akkor a végén egy pár pillanatra grill fokozaton adok még színt neki.

A receptet támogatta

Villeroy & Boch | Cellini
Smeg | késtartó

További húsételes receptek