Tintahal tintás fettucine tejszínes póréhagymával

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

Házitésztát készíteni a legjobb dolgok egyike. Készülhet tojással vagy tojás nélkül, finomliszttel, rétesliszttel, vagy mint az olasz tészták zöme: durumdarával.

Én egy jó ideje már szinte csak utóbbiból készítem, hiszen ezzel vissza tudom hozni az igazi olasz tészták ízvilágát és jellegzetes „harapható” al dente állagát.

A tésztákat szívesen színezem, pl spenóttal, kurkumával, vagy mint most ehhez a recepthez, tintahal tintával.

Hozzávalók (4 főre)

  • 400 gr durumdara (pl: De Cecco Semola, Caputo semola)
  • 200 gr víz
  • 4 gr tintahal tinta pasta
  • 500 gr csirkemell filé
  • olíva olaj
  • parmezán sajt
  • 1 marék színes koktél paradicsom
  • 1-1 ágacska oregano és kakukkfű
  • 1 póréhagyma
  • 300 ml 30 %-os tejszín
  • 1 citrom
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor perezselyem

     Így készítem:

  • A 200 gr vízben simára keverem a tintahal tintát, összegyúrom a durumdarával, folpackba csomagolom és hűvös helyen pihentetem 41 percet
  • Ez alatt az idő alatt 4 részre vágom a koktélparadicsomokat, apróra a fűszernövényeket és az egészet félreteszem
  • A póréhagymát alaposan megmosom, hosszában kettévágom, majd vékonyan felszeletelem és szintén félre teszem
  • A csirkemellet vékonyan felcsíkozom, sózom, borsozom, meglocsolom olajjal és a hűtőbe teszem pácolódni amig a tészta pihen
  • Ha eltelt a 40 perc, a tésztát újra átgyúrom és ismét 40 percig pihentetem
  • Ez alatt az idő alatt elkészítem a csirkét, a paradicsomot és a póréhagyma mártást.
  • A csirkét kiveszem a hűtőből, forró serpenyőben a saját olajos pácában fehéredésig pirítom (ha kell öntök alá még egy kevés olajat) végül még pár percig tovább pirítva-rázogatva megadom a kellő színét
  • A paradicsom kockákat egy serpenyőben sóval, borssal meghintve megfuttatok olíva olajon. Pár pillanatig párolom csupán, hogy a héja megrogyjon, de a húsa még harapható állagú maradjon
  • A póréhagymát felszeletelem, kevés olíván megpárolom, vigyázva, hogy ne égjen le
    • Átszedem egy turmixba, először egy kevés tejszínnel, majd a többi tejszínt fokozatosan hozzáadagolva selymesre turmixolom, sóval, borssal ízesítem és ízlés szerint reszelek bele parmezánt is
    • Közvetlen tálalás előtt a mártást felforralom, hogy a parmezán megolvadjon és forrón lehessen tálalni
    • Amikor letelt a második pihentetése a tésztának kiveszem a hűtőből, átgyúrom és a 9 fokozatú tésztanyújtón 6-os fokozatig nyújtom
    • Mivel a tésztát frissen főzőm ki így csak cca. 10 percet pihentetem a kinyújtott lapokat és máris vágom fel.
    • Lobogó sós vízben kifőzöm

    A kifőtt fekete fettucinet tányérokba szedem, az egyik oldalához oda kanalazom a póréhagyma mártást, rászórom a színes paradicsom kockákat, végül a tetejére halmozom a csirkemell csíkokat.

    Cseppentek rá pár csepp citromot, ízlés szerint reszelek rá parmezánt (én sokat ) végül megszórom friss petrezselyemmel

A receptet támogatta

Villeroy & Boch | Vapiano
Smeg | robotgép, tészta készítővel

További tésztaételek

Bivaly mozzarellás töltött tészta
Töltött óriás kagylótészta
Spagetti paradicsomos burrattaval
Citromos mafalde prosciuttoval
Citromos mafalde
Tejszínes, garnélás spagetti