Töltött padlizsán,citromos kuszkusszal

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

Évek óta terem a kertemben padlizsán nem sok, mindössze 2-2 tő a magaságyásokban: hagyományos fényes lila, kisebb kerekded matt, szinte fekete, fehér és csíkos fajták. Valószínű szeretik a helyüket mert minden évben késő őszig virágoznak, és fagyokig hozzák a terméseiket.

Sok mindent készítek ezekből a frissen szedett tojásgyümölcsökből, a padlizsán krémtől indulóan a muszakán át, a különféle rakott és töltött változatokig.

Most ez utóbbinak egy receptjét hoztam, és meg kell mondanom, hogy a sütőből forrón kihúzott, házi paradicsom szószban tocsogó, a ráolvadt sajttól még bugyborékosan gőzölgő padlizsánok már látásra minden érzékszervet alaposan beindítanak.

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 közepes méretű padlizsán
  • 80 dkg darálthús
  • 3 dl passata (saját paradicsomjaimból)
  • 2 nagyobb steak paradicsom (kertemből)
  • 1-1 narancs illetve sárga sweet palermo paprika (kertemből) ami gond nélkül helyettesíthető 1-1 szintén édes kalifornia paprikával
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss mediterrán fűszernövény vegyesen (rozmaring, oregánó, bazsalikom majoránna, borsikafű)
  • olíva olaj
  • parmezán sajt
  • pizzára való (süthető) mozzarella sajt
  • tengeri só
  • durvára tört színes bors
  • füstölt őrölt piros paprika
  • 250 gr kuszkusz
  • 2 marék színes koktél paradicsom
  • 2 citrom / lime
  • 1 – 1 marék illatos friss fűszer – menta, citromfű, bazsalikom

 

     Így készítem:

  • a padlizsánokat alaposan megmosom, hosszában ketté vágom és a húsukat mélyen bekockázom, ügyelve rá, hogy a héját ne sértsem meg

  • a tetejét megszórom tengeri sóval, durvára tört színes borssal és megcsorgatom olíva olajjal, amit egy ecsettel egyenletesen el is kenek a felületén

  • a vágott felületükkel felfelé sütőpapírra teszem és cca 30 perc alatt légkeveréses üzemmódban 160-170 fokon készre sütöm

  • ezután hagyom kicsit hűlni, mert valahogy kézbe kell vennem 😊 és a belsejüket kanállal óvatosan kikaparom egy tálkába, amiben villával összetöröm.

  • fokhagyma nyomóval összepréselem a 2 gerezd fokhagymát, hozzá adom, és ha szükséges tovább ízesítem sóval, borssal

  • a húsos töltelékhez a vöröshagymát apró kockákra vágom, olajon üvegesre párolom, megszórom kevés füdtölt őrölt paprikával

  • ráteszem a darálthús, sózom, borsozom, és pici vizet aláöntve megpárolom

  • mire elkészül, fontos, hogy lé már legyen alatta, csak úgy mehet rá a passata és bele a reszelt parmezán (utóbbi ízlés szerinti mennyiségben). Ha lé marad a hús alatt, akkor az felhígítja a passata állagát és oda a varázs…

  • amig a darált hús készül, apró kockákra vágom a paprikát és egy másik serpenyőben kevés olíván sóval és mediterrán fűszerekkel meghintve félkeményre párolom – épp hogy csak megráncosodjon a héja
  • az elkészült darálthúst leveszem a főzőlapról, óvatosan hozzá keverem a padlizsán összetört belsejét és a megfuttatott paprika kockákat, kóstolom, és ha szükséges utána ízesítem
  • a padlizsán fészkeket egy vékonyan kiolajozott sütőtálba teszem, belehalmozom a darálthúsos keveréket, ami ha megfelelő állagú maradt nem folyik szét, hanem szép púposan lesz halmozható
  • mindegyik tetejére teszek egy cca fél centi vastag steak paradicsom szeletet (nálam sárga Florentine Beauty és piros Accordion került rá)
  • a rátépkedem a pizza mozzarellát, vagy ráreszelek valamilyen kemény sajtot és mehet vissza a sütőbe addig amíg a sajt ráolvad, amit a végén grill funkcióval finoman rá is pirítok (csak óvatosan, meg ne keseredjen!)

Így készítem a citromos kuszkuszt:

  • a kuszkuszt egy olyan üveg / porcelán tálba öntöm, aminek teteje is van
  • a 250 gr kuszkuszt leöntöm 250 ml lobobogó sós vízzel, majd egyszerűen félreteszem a pulton. Nem kell vele semmit csinálni, dolgozik magától…
  • közben az édes koktélparadicsomokat félbevágom és olíván sóval borssal pár pillanatig rázogatom míg a héja fényes lesz és ráncosan megrogyik
  • amikor a kuszkusz elkészült (magától szépen beszívta az összes forró vizet) átborítom egy nagy tálba és villával pár mozdulattal meglazítom, hogy az apró szemek mind szétessenek
  • a tetejére facsarom 1 citrom és egy kisebb lime levét
  • rádobálom a koktél paradicsomokat, a frissen tépkedett illatos menta, citromfű és bazsalikom leveleket
  • a másik citromot cikkekre vágom és random szerűen beleállítom, hogy még a tányérban is lehessen frissen facsarni pár cseppet a kuszkuszra

A receptet támogatta

Villeroy & Boch | Avarua
Smeg | késtartó

További zöldséges ételek