Medvehagymás fettucine

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

Házitésztát készíteni egyáltalán nem ördöngösség, egy egyszerű arányt kell betartani és nem lehet elrontani. Ráadásul a frissen gyúrt házitészta, frissen kifőzve – verhetetlen. Nekem nincs tésztanyújtóm, úgyhogy én nagyimhoz hasonlóan nyújtófával gyakorlatozom, tökéletesen működik.

Egy dologra kell figyelni, amikor azt hiszed már elég vékony, na akkor a legtöbb esetben még nyugodtan lehet tovább nyújtani, különben főzéskor derül, hogy a vastagsága még javításra szorult volna…

Hozzávalók : (4 főre)

  • 0,5 kg finom liszt (lehet rétesliszt is)
  • 5 db házi tojás (ez fontos, igazán jó tésztát csak házi tojásból lehet gyúrni)
  • egy nagy csokor medvehagyma
  • frissen reszelt parmezán sajt
  • 40 dkg shimei gomba
  • 1-2 diónyi vaj (nem margarin)
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • frissan őrölt bors

     Így készítem:

  • medvehagymát és a tojásokat cutterben összemixelem
  • a liszttel összedolgozom és gyors mozdulatokkal rugalmas tésztává gyúrom
  • sem víz, sem só nem kell bele!
  • hogy ne száradjon ki, letakarva nagyjából fél órát pihentetem
  • ezután vékonyan lisztezett deszkán kb 2mm vastagságúra kinyújtom
  • a tetejét vékonyan megszórom liszttel és a hosszanti oldaláról indulva, mint egy beiglit feltekerem.
  • egy nagy pengéjű éles késsel 4-5 mm széles csíkokra vágom, és szálanként szétterítve hagyom 15- percet szikkadni
  • utána gombolyagba tekerem
  • ezt a mennyiséget egyszerre főzöm ki, de a gombolyagokat kiszárítva a tárolhatjuk is későbbre
  • felteszem a tésztavizet
  • közben egy serpenyőbe vajat dobok, amikor sistereg rádobom a shimei gombát és sóval, borssal ízesítve megpirítom Amikor kész hozzáadom még a vékony csíkokra szeletelt kalifornia paprikát, a durvára tört fokhagymát és csak annyira fonnyasztom meg hogy a paprika már ne harsogjon, de azért még rá lehessen harapni
  • A tésztát a lobogó sós víznem kifőző, leszűröm
  • a gombás ragut kiszedem a serpenyőből, a visszamaradt vajas szafthoz teszek még egy pici olíva olajat egy kevés zúzott fokhagymát és durva csíkokra vágott medvehagymát. épp, hogy fonnyadásig hevítem, majd összeforgatom a tésztával
  • tányérokra szedem, ráhalmozom gombás ragut és meghintem a frissen reszelt parmezánnal és néhány csík friss medvehagymával

Tippek:

A shimei gombának fehér és barna változata kapható, melyek aromáját a vaj még inkább kihozza. Szívesen használom másmilyen ételekhez is, akár egy rántotta tetején vagy szendvicsekre halmozva.

A receptet támogatta

Villeroy & Boch | Colorfull Spring
Smeg | robotgép

További tésztaételek