Snidlingvirág ecet

Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával

Minden évszakban van néhány íz, amit különösen várok – tavasszal az egyik a metélőhagyma, nyáron pedig az ezerarcú paradicsom. Mindig igyekszem kitalálni, hogyan élvezhetném ezeket az ízeket egy kicsit tovább, hogy ne csak pár hétig tartson a varázs, és itt jön képbe a snidligvirág ecet – legszebb színű fűszerecet, a csodás bíborlilás, magenta árnyalatával. 

Aromája tökéletesen illik minden olyan friss salátához, amit amellett hogy ecettel ízesítünk, kifejezetten barátja a fokhagymának is. Ugyan is a snidling a – medvehagymához hasonlóan – határozottan hozza a fokhagyma aromáját, csak attól sokkal kifinomultabb, lágy ízvilággal. 
A snidlingvirágokból nem csak ecetet, hanem illatos fűszerolajat is szoktam készíteni, ami pazar kísérője a halaknak, vagy a sülteknek

Elkészítéséhez nincsenek szigorú arányok, csupán a snidling virága és jó minőségű fehér borecet, (vagy 10%-os ételecet) illetve extraszűz olívaolaj szükséges hozzá.

Ha esetleg már lemaradnál a virágzásról, nyugi – sima, apróra vágott snidlinggel is működik, csak hát ebben az esetben a különleges bíbor-magenta szín elmarad….

Hozzávalók :

 
  • snidling virág
  • fehérborecet
  • vagy 10%-os ételecet
  • extraszűz olívaolaj

Így készítem:

  • a frissen nyílt snidlingvirágokat leszedem

  • alaposan megmosom, megszárítom és kicsi 2-3 dl-es üvegekbe teszem

  • felöntöm a fehérborecettel / vagy extraszűz olívaolajjal szorosan lezárom és alaposan összerázom

  • 6-8 napig hagyom állni, közben naponta többször is megrázom

  • ez idő alatt a borecetes változatnak csodás élénk bíborlila színe és finom metélőhagyma illata lesz, míg az olívaolajos változatnál az aroma hasonlón gyönyörűen kibontakozik, de a virágokból kioldódó finom szín nem tud felülkerekedni az olíva domináns zöldessárga árnyalatán, így utóbbinál csak az ízhatás fog érvényesülni 

  • ezután egy finom szűrőbe sűrű szövésű gézlapot teszek és ezen szűröm át az ecetet/olajat, ezáltal nem csak a virágok de azok apró törmelékei is fenn maradnak, így ragyogó tiszta, átlátszó bíborszínú fűszerecetet/olajat kapok

  • az ecet közvetlen napfénytől védve akár egy évig is, az olaj valamivel kevesebb ideig eláll szobahőmérsékleten – de nálam erre megközelítőleg sem volt példa sosem, egyik esetében sem… 😊

Tippek:

És ha szeretnél néhány friss virágot is félretenni díszítésre, van egy trükköm: egy pohár vízben, hűtőbe téve a virágfejek nagyon sokáig elállnak, csak ügyelj a naponkénti vízcserére!
Én három hete vágtam le pár fejet próbaképp, és még mindig vidáman virítanak a hűtőajtóban.
Szóval még most vágd le őket, és tartsd vízben, mielőtt beüt a kánikula, ha szeretnél még kicsit játszani az ízekkel. Készíthetsz belőlük pl. virágos sót, belekeverheted görögjoghurtba reggelihez, de az apró szirmokkal megszórhatod a szendvicseket, a tojás, hús, vagy halételeket is.

És íme – 5 nap után átszűrve, így pompázik a snidlingvirág ecet utánozhatatlan magenta színben 

További receptek a kamrámból