Készült a Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával
Minden évszakban van néhány íz, amit különösen várok – tavasszal az egyik a metélőhagyma, nyáron pedig az ezerarcú paradicsom. Mindig igyekszem kitalálni, hogyan élvezhetném ezeket az ízeket egy kicsit tovább, hogy ne csak pár hétig tartson a varázs, és itt jön képbe a snidligvirág ecet – legszebb színű fűszerecet, a csodás bíborlilás, magenta árnyalatával.
Aromája tökéletesen illik minden olyan friss salátához, amit amellett hogy ecettel ízesítünk, kifejezetten barátja a fokhagymának is. Ugyan is a snidling a – medvehagymához hasonlóan – határozottan hozza a fokhagyma aromáját, csak attól sokkal kifinomultabb, lágy ízvilággal.
A snidlingvirágokból nem csak ecetet, hanem illatos fűszerolajat is szoktam készíteni, ami pazar kísérője a halaknak, vagy a sülteknek
Elkészítéséhez nincsenek szigorú arányok, csupán a snidling virága és jó minőségű fehér borecet, (vagy 10%-os ételecet) illetve extraszűz olívaolaj szükséges hozzá.
Ha esetleg már lemaradnál a virágzásról, nyugi – sima, apróra vágott snidlinggel is működik, csak hát ebben az esetben a különleges bíbor-magenta szín elmarad….
a frissen nyílt snidlingvirágokat leszedem
alaposan megmosom, megszárítom és kicsi 2-3 dl-es üvegekbe teszem
felöntöm a fehérborecettel / vagy extraszűz olívaolajjal szorosan lezárom és alaposan összerázom
6-8 napig hagyom állni, közben naponta többször is megrázom
ez idő alatt a borecetes változatnak csodás élénk bíborlila színe és finom metélőhagyma illata lesz, míg az olívaolajos változatnál az aroma hasonlón gyönyörűen kibontakozik, de a virágokból kioldódó finom szín nem tud felülkerekedni az olíva domináns zöldessárga árnyalatán, így utóbbinál csak az ízhatás fog érvényesülni
ezután egy finom szűrőbe sűrű szövésű gézlapot teszek és ezen szűröm át az ecetet/olajat, ezáltal nem csak a virágok de azok apró törmelékei is fenn maradnak, így ragyogó tiszta, átlátszó bíborszínú fűszerecetet/olajat kapok
az ecet közvetlen napfénytől védve akár egy évig is, az olaj valamivel kevesebb ideig eláll szobahőmérsékleten – de nálam erre megközelítőleg sem volt példa sosem, egyik esetében sem… 😊
És ha szeretnél néhány friss virágot is félretenni díszítésre, van egy trükköm: egy pohár vízben, hűtőbe téve a virágfejek nagyon sokáig elállnak, csak ügyelj a naponkénti vízcserére!
Én három hete vágtam le pár fejet próbaképp, és még mindig vidáman virítanak a hűtőajtóban.
Szóval még most vágd le őket, és tartsd vízben, mielőtt beüt a kánikula, ha szeretnél még kicsit játszani az ízekkel. Készíthetsz belőlük pl. virágos sót, belekeverheted görögjoghurtba reggelihez, de az apró szirmokkal megszórhatod a szendvicseket, a tojás, hús, vagy halételeket is.
És íme – 5 nap után átszűrve, így pompázik a snidlingvirág ecet utánozhatatlan magenta színben
A Villeroy & Boch Belváros és az Admiral Studio / Smeg támogatásával
© 2019 Ízek, imák a konyhámban | Minden jog fenntartva – A fotók és a tartalom a weboldal saját tulajdona, kizárólag írásbeli engedéllyel és az oldal feltüntetésével használhatók!